Boek "Verkeersgegevens"

Geen geijkte tapkamers

spamvrij.nl

Uit antwoorden op kamervragen blijkt dat de tapkamers van de politie in Nederland nog steeds niet zijn geijkt of gecertificeerd. Met een ijking kan aan de hand van technische kwaliteitseisen worden uitgesloten of de opname van afgetapte gesprekken kan worden gemanipuleerd of onnauwkeurig is. Door het ontbreken van een ijking is de betrouwbaarheid van het door de tapkamers geproduceerde bewijs niet gegarandeerd. Advocaten stellen in steeds meer rechtszaken de betrouwbaarheid van taps aan de orde. De minister van Justitie zegt daarover:

“Er zijn tot nu toe geen ijkingseisen gesteld aan tapkamers als organisatieonderdeel of aan tapkamer apparatuur of programmatuur. Mede daardoor is de diversiteit van apparatuur en programmatuur die in Nederland is geïnstalleerd groot. Het project Landelijke Interceptie Organisatie is er mede op gericht het ‘tappen’ in Nederland op een kwalitatief hoger niveau te brengen niet alleen in de zin dat er effectiever getapt kan worden, maar vooral ook om de betrouwbaarheid en integriteit van het proces van interceptie te vergroten. Het ligt in het voornemen op korte termijn (in ieder geval voor voltooiing van het project) bij de politie een brede afhankelijkheids- en kwetsbaarheidsanalyse te (doen) verrichten om zicht te krijgen op nut en noodzaak van ijking of certificering van apparatuur en programmatuur.”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.