Advies registratiekamer over GBA

Nieuwe regeling voor aftappen

Rapport Mevis neemt waarborgen weg

De regeling aftappen openbare telecommunicatienetwerken en -diensten is in werking getreden. In deze regeling worden de eisen aan telefoonmaatschappijen en ISPs met betrekking tot het aftappen gespecificeerd.

In tegenstelling tot de vorige tijdelijke regeling is er geen plafond meer is voor het maximaal aantal taps dat een telecommunicatiebedrijf moet kunnen leveren. Dat betekent niet alleen dat telefoonmaatschappijen en ISPs zelf mogen bepalen hoeveel aftapcapaciteit zij hebben maar ook dat de opspoorders niet meer gehinderd kunnen worden door een technisch limiet.

Het aftappen van ISPs gebeurt aan de hand van accountnaam, IP nummer of email adres:

“De aanbieder van internet onderscheidenlijk de aanbieder van een dienst die toegang biedt tot internet, richt zijn netwerk, onderscheidenlijk zijn dienst, zodanig in dat iedere bijzondere last onverwijld kan worden uitgevoerd, indien deze last ten minste één van de volgende gegevens bevat:

a. de accountnaam van de gebruiker dan wel een ander identificerend nummer, dat door de aanbieder ten behoeve van de dienstverlening aan de gebruiker wordt gehanteerd;

b. het adres voor elektronische post dat door de aanbieder ten behoeve van de dienstverlening aan de gebruiker wordt gehanteerd.”

De regeling laat veel vragen onbeantwoord. Zo zijn de gevolgen voor gratis ISPs, internet cafés, remailers en anonymizers onduidelijk. Omdat bedrijven die een vordering ontvangen ook een geheimhoudingsplicht hebben zal over de praktische uitvoering van de regels weinig bekend worden. Veel hangt af van de bereidheid van betrokken bedrijven om meningsverschillen aan de rechter voor te leggen.

http://www.nlip.nl/nao/SC29553.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.