Rapport bepleit verdere democratisering ICANN

Advies registratiekamer over GBA

Nieuwe regeling voor aftappen

De Registratiekamer heeft een kritische reactie op het rapport van de Commissie modernisering GBA naar minister van Boxtel gestuurd. De commissie Modernisering GBA (gemeentelijke basisadministratie) heeft voorgesteld om iedere burger haar eigen GBA-gegevens te laten beheren in zogenaamde ‘digitale kluisjes’. De toegang tot de met cryptografie beschermde gegevens vindt plaats door middel van een chipcard met biometrische gegevens.

In haar reactie stelt de Registratiekamer dat het eigen beheer over de ‘digitale kluisjes’ een grote last op de schouder van burgers legt.

“In de ogen van de Commissie heeft de burger óók de regie over de verstrekking van de hem betreffende gegevens in de digitale kluis aan private partijen. Naar het oordeel van de Registratiekamer is hier echter sprake van een vrijheid onder druk. Anders dan de Commissie ziet zij geen afdoende mogelijkheden om de burger te beschermen tegen de druk van derden om zijn gegevens uit de digitale kluis ter beschikking te stellen. Het tegendeel is het geval: hoe meer de digitale kluis zal worden geïnstitutionaliseerd, des te groter zal de maatschappelijke druk op de burger worden om de opgeslagen gegevens beschikbaar te stellen. In zijn consequenties dreigt het denkbeeld van de Commissie dan ook de bestaande rechtsbescherming van de burger in de Wet GBA én de grondslagen van de bescherming van persoonsgegevens zelf te ondergraven. ”

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.