Rapport Mevis neemt waarborgen weg

Conflict in Europa over opslag verkeersgegevens

Nederlandse regering weigerde medewerking aan Echelon onderzoek

De Europese justitieministers zijn in conflict geraakt met de Europese Commissie over de bewaartermijn van verkeersgegevens. De justitieministers roepen de Europese Commissie op om het voorstel voor privacybescherming bij elektronische communicatie te herzien. In dit voorstel staat onder meer dat telecommunicatie- en Internetdienstaanbieders verkeersgegevens onmiddellijk moeten wissen of anonimiseren. Telecom- en internetaanbieders mogen deze gegevens alleen opslaan zo lang als nodig is om de facturen te maken. Ook locatiegegevens mogen volgens de Europese Commissie niet langer dan strikt noodzakelijk bewaard worden. Volgens de Europese justitieministers betekenen deze bepalingen een ernstige belemmering voor de bestrijding van misdaad.

De justitieministers scharen zich daarmee achter de kritiek van opsporingsdiensten, die zich al langer verzetten tegen de ontwerp-privacywetgeving van de Europese Commissie. In de Europese Unie bestaat een sluimerend conflict dat zich met name richt op de vraag hoelang verkeersgegevens moeten worden bewaard.

Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Belgiƫ zouden een bewaartermijn van alle verkeersgegevens van 12 maanden bepleiten. Andere berichten spreken van pleidooien door Britse politiediensten tot termijnen van zeven jaar.

Nederland kent in de Telecommunicatiewet een mogelijkheid een bewaartermijn van drie maanden te specificeren. Tot nu toe geldt deze verplichting nog voor geen enkele telecommunicatiedienst.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.