Kritiek Europese Commissie op wetsvoorstel inlichtingendiensten

Particuliere domeinnamen geen succes

betuwe-route.nl

De invoering van de particuliere domeinnamen door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is geen succes. Volgens de eigen opgave van de SIDN zijn slechts 556 particuliere domeinen uitgegeven. Het totale aantal domeinen onder .nl bedraagt bijna 600.000.

De particuliere domeinen bevatten een driecijferig nummer. Normale .nl domeinen kunnen alleen door bedrijven en andere rechtspersonen worden aangevraagd. Een dergelijk onderscheid tussen particulieren en bedrijven geldt bijvoorbeeld niet bij .com en .org domeinen.

Bits of Freedom heeft steeds kritiek geuit op de gang van zaken rondom de particuliere domeinen en het plan vooral gebrek aan kwaliteit verweten. Domeinen met een nummer worden door gebruikers niet als volwaardig gezien. Bovendien ontbrak ook het nodige aan het consultatieproces aangezien de kwestie door de SIDN niet is overgelegd met internetgebruikers of civil society organisaties.

Op 5 april is de SIDN gestart met een hernieuwd debat over de uitgifte en de juridische conflicten rondom domeinnamen in Nederland. De regeling rondom de particuliere domeinnamen staat in het debat ter discussie wegens het gebrek aan succes. Ook komen privacy aspecten en een geschillenregeling aan de orde.

http://www.domeinnaamdebat.nl/
http://www.sidn.nl/

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.