Rapport Registratiekamer: Sleutels van vertrouwen

Kritiek Europese Commissie op wetsvoorstel inlichtingendiensten

Particuliere domeinnamen geen succes

De Europese Commissie heeft in een brief aan de Nederlandse regering haar kritiek geuit op het wetsvoorstel op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De brief is in augustus 2000 verstuurd en pas in maart 2001 voor de Tweede Kamer ter inzage gelegd. In het nieuwe wetsvoorstel krijgen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nieuwe bevoegdheden zoals het inbreken op computers (hacken), het ongericht afluisteren van draadloze telecommunicatie en het bewaren van afgetapte telecommunicatie (zelfs onbeperkt wanneer er sprake is van cryptografie).

De Europese Commissie noemt in de brief de voorstellen een belemmering voor de vrijheid van vestiging en voor het vrije verkeer van diensten. Omdat het voorstel een zware last legt op telecommunicatiebedrijven bij het aftappen zullen hun diensten in Nederland duurder en dus onaantrekkelijker worden.

Fundamentele kritiek heeft de Commissie op de voorgestelde bevoegdheid van de diensten om zich bezig te houden met economische spionage en de vaagheid van formuleringen zoals ‘gewichtige belangen van de Staat’. De Commissie beschouwt bovendien het voorstel tot ongericht aftappen als een schending van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Brief EC en antwoorden regering: http://www.bof.nl/docs/ec-wiv.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.