Particuliere domeinnamen geen succes

betuwe-route.nl

'Digitale kluisjes'

De Nederlandse Staat heeft in een kort geding op 29 maart tegen de Stichting Jongeren Milieu Producties het domein betuwe-route.nl opgeëist. Het domein werd gebruikt om te protesteren tegen de aanleg van de Betuweroute. Op 1 maart verbood de rechter al het gebruik van het domein omdat het verwarring zou veroorzaken met de officiële website op www.betuweroute.nl.

Met deze twee rechtzaken lijkt de Nederlandse Staat een nieuwe stap te hebben gezet. Eerder werden met wisselend succes zaken aangespannen tegen de eigenaren van kamer.nl, ministers.nl, prinsjesdag.nl, troonrede.nl, miljoenennota.nl, regering.nl, staten-generaal.nl en tweedekamer.com. Nu ook domeinen met projectnamen voor de overheid worden geclaimd, lijkt het steeds moeilijker voor actiegroepen om websites te maken tegen overheidsbeleid of -projecten. De makkelijk vindbare website is hiermee altijd voorbehouden aan de overheid. De mogelijkheden van actiegroepen om hun vrijheid van meningsuiting uit te oefenen wordt door de rechtzaak tegen betuwe-route.nl ingeperkt.

De verwarring die protest- en parodiesites zouden kunnen veroorzaken wordt grotendeels door de overheid zelf veroorzaakt. In het buitenland kiezen overheden vaak voor een eigen domein waardoor de authenticiteit van de sites eenvoudig kan worden vastgesteld. Zo heeft de de US het domein .gov, Groot-Brittannië gov.uk en Singapore gov.sg. De Nederlandse overheid beschikt over overheid.nl en zou het probleem kunnen oplossen door de websites van de overheden bij dit domein onder te brengen. Ook gov.nl is nog vrij en staat op de lijst geblokkeerde domeinnamen van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland met de klaarblijkelijke bedoeling het vrij te houden voor de overheid. Een dergelijke oplossing lijkt zinniger dan de pogingen om actiegroepen de mond te snoeren.

De uitspraak in de laatste zaak tegen betuwe-route.nl is op 17 april.

De site van betuwe-route.nl staat nu op: http://betuweroute.engage.nu/
Jurisprudentie in de genoemde zaken staat op: http://www.domeinnaam-jurisprudentie.nl/
De uitspraak van 1 maart met betrekking op betuwe-route.nl http://rechten.kub.nl/sidn/doc/DR-00068.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.