betuwe-route.nl

'Digitale kluisjes'

Documenten aftappen internet

De Adviescommissie Modernisering GBA (gemeentelijke basisadministratie) heeft voorgesteld om iedere burger haar eigen GBA-gegevens te laten beheren in zogenaamde ‘digitale kluisjes’. De toegang tot de met cryptografie beschermde gegevens vindt plaats door middel van een chipcard met biometrische gegevens (vingerafdruk).

Hoewel het eigen beheer door de burger onmiskenbare voordelen heeft, zoals gebruiksgemak en een heel praktisch mogelijkheid tot inzage, zijn er volgens Bits of Freedom ook nadelen. Het beheer legt een zware last op de schouder van de burger. Ondeskundig of slordig gebruik kan een ernstige privacy aantasting veroorzaken. Bovendien lijkt het systeem per definitie kwetsbaarder voor hack pogingen.

Vanuit privacy oogpunt lijken er weinig voordelen aan de digitale kluisjes te zitten. Wanneer websites voor hun toegangscontrole of marktonderzoek de gegevens uit het digitale kluisje gaan opeisen lijkt de huidige mogelijkheid voor het gebruik van pseudoniemen op internet af te nemen. Bovendien kunnen bedrijven burgers gaan overhalen hun gegevens in te ruilen voor zegeltjes of airmiles. Wanneer de toegang tot diensten of producten van die overdracht afhangt zal het uitgangspunt van vrijwilligheid betrekkelijk zijn geworden. Het concept van de digitale kluisjes lijkt de overdracht van privacy gevoelige gegevens alleen maar te vergroten.

Het rapport bespreekt ook de mogelijkheden van de centrale opslag van biometrische gegevens en cryptografische sleutels. Beide zaken kunnen zeer schadelijk zijn voor de privacy en de vertrouwelijkheid van telecommunicatie.

http://www.gba.nl/

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.