'Digitale kluisjes'

Documenten aftappen internet

De politie naait ons (en heeft daar bakken met geld voor over)

In de nieuwsgroep nl.internet.providers zijn op 5 april een aantal documenten gepost over het aftappen van internet in Nederland. De stukken lijken voort te komen uit het overleg tussen de Internet Service Providers (ISPs) en de overheid over de technische specificaties waaraan het aftappen van internet moet voldoen. Een van de documenten bevat de zogenaamde TIIT specificaties (Transport of Intercepted IP Traffic) van het Nederlands Forensisch Instituut, de Binnenlandse Veiligheidsdienst en het Korps Landelijke Politiediensten.

De Telecommunicatiewet verplicht ISPs om hun netwerken en diensten aftapbaar te maken. Op 15 april loopt een eerder verleend uitstel aan de ISPs af en moet de apparatuur die het aftappen mogelijk maakt geïnstalleerd zijn. De besprekingen over specificaties en apparatuur vindt plaats binnen het Nationaal Aftap Overleg (NAO) waaraan ISPs, overheid en leveranciers deelnemen.

Een aantal documenten bevatten vragen van de branche-vereniging NLIP en antwoorden van de overheid over de specificaties. Hoewel de documenten zeer technisch van aard zijn vallen er een aantal beleidskwesties uit af te leiden. Zo zijn de gedetailleerde NLIP vragen aan de overheid gedateerd op 15 februari. Nog slechts twee maanden verwijderd van de deadline blijken de specificaties van de overheid nog onduidelijk voor de ISPs. Ook is uit de documenten op te maken dat er voor het aantal simultane taps bij de providers geen plafond bestaat. Dat is opvallend omdat voor telefoonmaatschappijen een maximaal aantal taps is vastgesteld. Zo geldt voor mobiele telefoon operators een percentage van 1,5 promille (maximaal 15 taps op 10.000 actieve SIM kaarten). Het ontbreken van een plafond voor ISPs maakt een enorme groei van het aantal taps mogelijk.

Ook blijkt uit de stukken dat de Nederlandse overheid geen internationale standaarden afwacht voor het aftappen van internet zoals die in maak zijn bij ETSI (European Telecom Standards Institute). Blijkbaar is de haast zo groot dat de eigen TIIT standaarden worden ontwikkeld.

Ondertussen hebben een aantal ISPs ook een eigen werkgroep opgericht die Open Source software moet gaan ontwikkelen waarmee het aftappen plaatsvindt. De overheid lijkt niet betrokken bij het Open Source project.

Bits of Freedom is al meer dan een half jaar verwikkeld in een WOB procedure om toegang te krijgen tot de source code van de aftap apparatuur van het Nederlands Forensisch Instituut.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.