• Menu

0 recente resultaten

Data. Zo zit dat: Monopolie van grote platforms

Grote online platformen, maken ons afhankelijk van hun apps: we zijn zo afhankelijk van deze bedrijven dat we niet meer zonder kunnen en daar maken die bedrijven dan weer gebruik van. We kunnen nergens meer heen en zijn dus gebonden aan de manipulatie van tienermeiden door Instagram, de politieke manipulatie op Facebook en de op tracking gebaseerde advertenties die leiden tot zaken als manipulatie en discriminatie.

Grote platformen, zoals Google en Facebook, hebben miljarden gebruikers, die deze platformen gebruiken voor communicatie: denk maar aan Meta’s Whatsapp en GoogleDocs. Om met één van die gebruikers te kunnen communiceren, moet je gebruik maken van de apps van die grote platformen. Om met je buurvrouw te chatten, moet je gebruik maken van Whatsapp. Om met je collega’s samen te werken, gebruik je Google Docs. Maar ook om met ‘de buitenwereld’ te communiceren, gebruiken we grote platformen: makers delen (promo over) hun werk op Instagram, Facebook en TikTok omdat ze via deze kanalen een mogelijk groot bereik hebben vanwege de miljarden gebruikers. Kortom: we zitten vast op de grote platformen, we zijn gegijzeld door Big Tech. En Facebook en Google weten dat maar al te goed: zo hebben ze regels en gebruiken ze maniertjes die onze grondrechten schaden, want we kunnen toch niet van hun platform af. Daarom tracken ze ons overal, raden ze ons schokkende content aan en manipuleren ze ons: zij verdienen daaraan, en dat is voor hen het belangrijkste. We zitten dus vast aan apps die niet het beste met ons voor hebben! En we kunnen geen kant op!

Waar kan ik meer leren?

Over deze videoreeks

Data. Zo zit dat. is een videoserie van Bits of Freedom.

Mensen weten al best veel als het gaat over online privacy. Maar de ontwikkelingen, zowel in technologie als wetgeving, zijn moeilijk bij te houden. In vier films vertellen wij heel Nederland hoe het precies zit met data. Want hoe meer mensen weten, hoe beter digitale technologie werkt voor iedereen. In de videoserie nodigt Fresku, rapper en ambassadeur van de vrijheid, vier jongeren uit om samen te ontdekken hoe het zit met data. De complexe thema’s maken we met deze video’s begrijpelijk voor een breed publiek. Dat is belangrijk, want de ook in de digitale wereld gaat het over mensenrechten. En mensenrechten zijn van ons allemaal. Kijk jezelf daarom bewust!

We willen onze experts hartelijk bedanken:

  • Oumaima Hajri (Public Spaces)
  • Irene Keizer (SOMO)
  • Berna Keskindemir (ECNL)
  • Jaïr Schalkwijk (Controle Alt Delete)

Concept en realisatie: Van Lennep i.s.m. Huibert Jan van der Fange
Camera: Deja-Vu.studio
Muziek: Jelte Heringa & Sam van Hoogstraten

Deze videoreeks is mogelijk gemaakt met steun van Stichting Goeie Grutten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag