• Menu

0 recente resultaten

We stonden aan de wieg van netneutraliteit in Nederland en Europa

Als providers gaan bepalen welke informatie voorrang krijgt op het internet, gaat dat op den duur ten koste van jouw keuzevrijheid. Het principe dat alle bits gelijk behandeld worden, heet ‘netneutraliteit’. Sommige providers morrelen hieraan, want zij willen graag bepaalde dienst kunnen voortrekken. Daarmee worden andere diensten echter benadeeld en lopen we het risico op nog grotere machtsconcentraties op het internet. En dat is slecht voor ons als gebruikers.

Bits of Freedom zet zich al sinds 2009 actief in voor netneutraliteit. We schreven destijds samen met onze supporters een Position PaperHet Position Paper over netneutraliteit over het onderwerp. Op alle mogelijke manieren vroegen we de Nederlandse internetgemeenschap om mee te denken en te schrijven; via onze blog, Twitter, de nieuwsbrief en mensen kwamen langs om tijdens de lunch door te praten.

Het onderwerp bleef voor veel mensen echter lange tijd abstract. Tot mei 2011: ons punt werd in één klap glashelder toen KPN haar nieuwe strategieEmerce over de nieuwe strategie van KPN presenteerde. De internetprovider wilde specifieke diensten gaan belasten - ook bekend als de Whatsapp-tax. Om het internetgebruik van haar klanten te meten, gaf KPN zelfs aan de omstreden techniek Deep Packet InspectionWikipedia legt Deep Packet Inspection uit in te zetten, waarmee ook naar de inhoud van internetverkeer kan worden gekeken.

De internetgemeenschap, inclusief Bits of Freedom zelf natuurlijk, kwam in opstand. Traditionele media pikten die revolte op en Kamerleden grepen de wijziging van de Telecomwet aan om op de rem te trappen. Zij stemden met overgrote meerderheid voor een amendement dat netneutraliteit in de wetArtikel 7.4a van de Telecommunicatiewet beschermt netneutraliteit verankert. In mei 2012 kwam netneutraliteit ook ongeschonden door de Eerste Kamer. Een primeur in Europa, die wereldwijd aandacht kreeg.

De Europese Commissie zag de noodzaak op hier ook Europees regels voor op te stellen. Samen met EDRi (de koepel van Europese digitale burgerrechtenorganisaties) kwamen we op voor de belangen van de internetters in Europa, wederom met succesOp de site van EDRi lees je over het werk in Europa. En ook daarna nog hamerden we op potentiële mazen in het systeem van de Europese netnetneutraliteitsregels, waarop minister Kamp in 2016 duidelijk stelde dat nu ook onder de nieuwe regels voor prijsdiscriminatie in Nederland geen ruimte isMinister Kamp maakte duidelijk: Zero rating is in Nederland verboden.

 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag