ACM zet netneutraliteit in heel Europa op het spel

Bits of Freedom roept op om tegen de sleepwet te stemmen

Update: Vandaag 12 uur lang marathon-livestream voor Dag van de Internetvrijheid

Bits of Freedom is verheugd dat er een referendum zal komen over de sleepwet. Nadat deze zeer controversiële surveillancewet in Nederland gehaast door het parlement is aangenomen, is het woord nu aan de burger.

In slechts zes weken tijd zijn meer dan 300.000 handtekeningen verzameld voor een referendum over de nieuwe wet voor de geheime diensten. Het is daarmee duidelijk dat burgers niet zitten te wachten op een vrijheidsbeperkend sleepnet. Ze trekken nu aan de noodrem.

Bits of Freedom gaat campagne voeren voor een “nee” tegen de wet. Een tegenstem is niet alleen een protest tegen de groeiende surveillancemaatschappij, maar ook een oproep aan de politiek om de onschuldige burger beter te beschermen. “Met een stem tegen de wet kan iedereen een duidelijke opdracht meegeven aan het nieuwe kabinet: jullie hebben niet goed naar ons geluisterd, maak een wet zonder sleepnet”, aldus David Korteweg, jurist bij burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

“Dit publieke debat gaat over de fundamentele vraag waar we als maatschappij de grens trekken. Voor ons is dat helder: die grens wordt overschreden als grote groepen onschuldige burgers met een sleepnet in het vizier komen van de geheime diensten”, aldus Korteweg.

De Kiesraad moet nog officieel vaststellen of het vereiste aantal geldige verzoeken zijn ingediend. Dit moet binnen twee weken na de deadline van 16 oktober. Daarna wordt bepaald wanneer het referendum plaats zal vinden, hoogstwaarschijnlijk wordt dit tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Het referendum is overigens niet het enige verzet tegen de wet. Zo overweegt Bits of Freedom om samen met andere maatschappelijke organisaties en bedrijven, onder leiding van het Public Interest Litigation Project, naar de rechter te stappen om onderdelen van de nieuwe wet juridisch aan te vechten.

Contact Bits of Freedom

David Korteweg, +31 6 21 16 71 10, david.korteweg@bof.nl
Ton Siedsma, +31 6 1338 0036, ton.siedsma@bof.nl

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.