ACM risks net neutrality in all of Europe

ACM zet netneutraliteit in heel Europa op het spel

Bits of Freedom roept op om tegen de sleepwet te stemmen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag besloten dat T-Mobile met haar dienst “Datavrije Muziek” door mag gaan met schending van het principe van netneutraliteit. Bits of Freedom kan zich niet vinden in het besluit en zal dit besluit aanvechten.

Sinds vorig jaar is in heel Europa geregeld dat de internetgebruiker zelf in alle vrijheid en zonder inmenging moet kunnen bepalen wat hij/zij precies op internet doet – een principe dat netneutraliteit heet. Maar de providers zoeken meteen weer de grenzen van die regels op. T-Mobile lanceerde al snel een abonnement waarbij het gebruik van bepaalde muziekdiensten niet van de databundel van de gebruiker afgaat. Dat is zeker in strijd met het principe van netneutraliteit en, naar het oordeel van Bits of Freedom, ook de Europese netneutraliteitsregels.

“Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling,” zegt Rejo Zenger, beleids­adviseur bij Bits of Freedom. Bovendien kunnen of willen niet alle diensten voldoen aan T-Mobile’s eisen. Dat betekent dat slechts een beperkte groep muziekdiensten een voorkeursbehandeling krijgt. Dat is schadelijk voor het innovatieve karakter van het internet. “Het internet heeft juist enorm snel haar huidige positie in de maatschappij verworven omdat elke computer, en daarmee elke dienst, voor elke gebruiker even makkelijk en zonder iemands goedkeuring bereikbaar was,” zegt Rejo Zenger.

Met haar beslissingDit is het nieuwsbericht waarmee de ACM haar beslissing bekend maakte ondermijnt de ACM de innovatieve kracht van het internet voor heel Europa. Door de jarenlange voortrekkersrol van Nederland op het gebied van netneutraliteit kijkt iedereen in Europa naar de handhaving in Nederland. “Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa,” aldus Rejo Zenger.

Contact

Achtergrond: Wat ging hier aan vooraf?

Bits of Freedom maakt zich al meer dan zeven jaarHier vind je het hele dossier over netneutraliteit sterk voor netneutraliteit. Nederland liep Europees voorop door in 2012 netneutraliteit in de wet te verankeren. Sinds eind 2015 gelden soortgelijke regels voor heel Europa. Sindsdien zoeken providers voortdurend de grenzen van die regels op. T-Mobile deed dat onder meer met het abonnement Datavrije Muziek. Al eerder oordeelde de ACM dat deze dienst in strijd was met de Nederlandse uitleg van die Europese regels. T-Mobile ging daarover naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Bits of Freedom deed daarna een handhavingsverzoek. Vandaag besliste de ACM op ons verzoek.

Achtergrond: netneutraliteit is de vrijheid van de internetgebruiker

Bits of Freedom vindt dat als je toegang tot het internet krijgt, je toegang tot het hele internet moet krijgen. Jijzelf, en niet jouw internetprovider, moet bepalen wat je op internet doet. Het klinkt als een mooi aanbod: onderweg op je telefoon naar Spotify luisteren zonder dat het ten koste gaat van je bundel. En op de korte termijn is het dat misschien ook. Maar als één of enkele diensten door providers goedkoper worden aangeboden dan concurrerende alternatieven, levert dat een oneerlijk voordeel op en wordt concurrenten en nieuwkomers een gelijke kans om op eigen verdienste klanten voor zich te winnen ontnomen.

Achtergrond: T-Mobile's Datavrije Muziek

T-Mobile's "Datavrije Muziek" is in strijd met het principe van netneutraliteit. T-Mobile doet dat met Datavrije Muziek, een abonnement waarbinnen muziekdiensten hun service kunnen aanbieden zonder dat dat ten koste van jouw bundel gaat. Maar de T-Mobile's abonnement werkt wel alleen met een kleine groep muziekdiensten. Dat komt omdat T-Mobile bepaalt wat een "legale muziekstreamdienst" is en bovendien allerlei eisen stelt aan de aanbieders. Als zo'n aanbieder daar niet in kan of wil meegaan, valt zij buiten de boot. Hoewel T-Mobile claimt dat elke dienst mee mag doen is de praktijk een stuk weerbarstiger: maanden na de introductie is slechts een kleine groep muziekdiensten aangesloten.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.