• Menu

0 recente resultaten

Google, minister van Rechtsbescherming en Coosto kanshebbers Big Brother Award

Google, de minister van Rechtsbescherming en Coosto zijn genomineerd voor de publieksprijs van de Big Brother Awards 2019. De prijs voor de grootste privacy­schender van Nederland is een initiatief van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en wordt 29 november uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Per direct kan het publiek op bigbrotherawards.nl stemmen op de uiteindelijke winnaar. Hieronder volgt een korte beschrijving van de genomineerden, een uitgebreidere beschrijving staat op onze website.

Genomineerde 1: Google

Google werd bovengemiddeld vaak genomineerd. Wat ook opviel is de grote diversiteit aan motiveringen daarvoor. Het bedrijf is alomtegenwoordig en toch vaak onzichtbaar. Google werd onder meer genomineerd voor het gebrek aan transparantie over het mee­luisteren met gesprekken die opgenomen zijn met hun Google Home-apparaten en de Google Assistent-app op mobiele telefoons. Ook de onmogelijkheid om weg te blijven uit de tentakels van Google zien internetgebruikers als een probleem.

Genomineerde 2: Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming

Om wanbetalers op de juiste manier te bejegenen gebruikt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zogenaamde betaalprofielen. De minister van Rechts­bescherming Sander Dekker wil graag “maatschappelijk verantwoord incasseren” en liet daarom onderzoek doen naar een bredere toepassing van zulke profielen. De onderzoekers vonden de regels die onze privacy moeten beschermen een sta-in-de-weg. Dat de minister het maatschappelijke belang van privacy volledig negeert, leverde hem een nominatie op.

Genomineerde 3: Coosto

Het Nederlandse bedrijf verzamelt openbare posts en reacties op onder meer Twitter, Instagram en YouTube – en kan tot tien jaar terugkijken. Ook als de oorspronkelijke bron is verwijderd, blijven de citaten bewaard. Waar de meeste indieners van deze nominatie zich boos over maken, is het grootschalige gebruik van Coosto’s verzamel- en duidings­drift door onze overheid. Voor de politie is deze geanalyseerde berg aan gegevens een goudmijn voor het proeven van de sfeer rondom een aangekondigde demonstratie of feest. Kortom: Coosto is hofleverancier van social media­monitoring aan onze overheid.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother AwardsDe website van de Big Brother Awards worden op 29 november uitgereikt tijdens een feestelijke avond in TivoliVredenburg in Utrecht. Naast de publieksprijs worden ook een Expertprijs en de Felipe Rodriguez Award voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt, Voor deze avond zijn nog kaarten beschikbaar.

Contact

  • Esther Crabbendam, ‭+31 6 23 07 25 71‬

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag