• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom reikt positieve privacyprijs 2019 uit aan Marleen Stikker

De winnaar van de 2019 Felipe Rodriguez Award is Marleen Stikker, oprichter van de Waag. Bits of Freedom reikt de award ieder jaar uit aan een persoon die een positieve bijdrage heeft geleverd aan privacy en communicatievrijheid online.

Tot de eerdere winnaars behoren de Amerikaanse journalist Kashmir Hill, Open Whisper Systems (het bedrijf achter de app Signal), activist Kirsten Fiedler, activist Max Schrems en klokkenluider Edward Snowden. Marleen Stikker zal op 29 november haar prijs in ontvangst nemen tijdens de Big Brother Awards in TivoliVredenburg, Utrecht.

Marleen Stikker stond in 1993 aan de wieg van het internet en is altijd een voorvechter geweest van het open en vrije medium. Ze was bedenker en bezieler van De Digitale Stad, een Nederlands Freenet dat in 1994 van start ging, en leverde een grote bijdrage aan het ontstaan van XS4ALL. Ze richtte onderzoeksinstituut de Waag op en is lid van de executive board van de nieuwe coalitie public spaces, die zich richt op het voorstellen van een nieuw internet dat niet gaat om politieke controle maar om een nieuwe publieke ruimte.

Evelyn Austin, kersverse directeur van Bits of Freedom: “Het afgelopen jaar heeft wat ons betreft in het teken gestaan van een groeiende beweging tegen de grote techbedrijven. Die kritische houding op Silicon Valley is goed, maar brengt ook risico’s met zich mee. We moeten het emancipatiepotentieel van het internet – en de burger – niet vergeten. Internet kan kennis toegankelijk maken voor iedereen en de rechtsstaat versterken. Marleen Stikker belichaamt dit gedachtengoed. Ze is vanuit liefde voor de kracht van technologie kritisch op de toepassing ervan én zet haar woorden om in daden. Daar hebben we meer van nodig.’

Op 29 november neemt Marleen Stikker haar prijs in ontvangst tijdens de Big Brother Awards in TivoliVredenburg in Utrecht, en zal zij in een rede haar visie delen op de toekomst van een vrij en open internet. Kaarten zijn verkrijgbaar via bigbrotherawards.nl

Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met ons recht op privacy in Nederland. Naast de Felipe Rodriguez Award, worden de Publieksprijs en de Expertprijs uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. Dit jaar staat Bits of Freedom in het bijzonder stil bij haar 20 jarig jubileum.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag