• Menu

0 recente resultaten

Sarah Stapel

Sarah liep in 2020 bij ons stage. Zij deed onderzoek naar welke gegevens over ons lichaam bij de corona maatregelen worden verzameld, en waar die allemaal terecht komen.

Ik ben Sarah Stapel en volg op dit moment de onderzoeksmaster Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn onderzoek aan de universiteit richt zich voornamelijk op de vrijheid van meningsuiting, privacy en gegevensbescherming.

Gezien de complexe aard van informatie in het digitale tijdperk, is er grote behoefte aan verdere ontwikkeling van het privacyrecht. Vooral tijdens een crisis, waar vaak disproportionele machtsverhoudingen en een onbalans van informatie ontstaan, is het juist belangrijk om de digitale rechten van burgers te beschermen. Om de informatie-asymmetrie te bestrijden en om op een duidelijke wijze in kaart te brengen wat gegevensverwerking tijdens een pandemie voor de burger betekent, ben ik bij Bits of Freedom terechtkomen.

Bij Bits of Freedom zal ik onderzoek doen naar de gegevensverwerking in de huidige en voorgestelde corona-maatregelen. Ik beoordeel de wijze van gegevensverwerking en wat deze verwerking betekent voor onze digitale rechten en vrijheden. Welke gegevens worden verzameld, waar komen deze gegevens terecht en wie kan er bij?

Tijdens deze analyse focus ik mij op body surveillance. Body surveillance verwijst naar de praktijk en het beleid waarmee instanties de controle uitoefenen op individuen met betrekking tot hun lichaam. Bijvoorbeeld bij gezondheids- en locatiegegevens.

Laatste van Sarah Stapel

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag