• Menu

0 recente resultaten

Oumaima Hajri

Oumaima was onderzoeksstagiaire algoritmische besluitvorming

Mijn naam is Oumaima Hajri, 23 jaar oud en zit op dit moment in de laatste fase van mijn masteropleiding Data Science & Society Lees hier meer over haar opleidingaan de Universiteit Tilburg. Als gepassioneerde belangenbehartiger geloof ik in de kracht van het hebben van een multidisciplinaire kijk op complexe problemen. Digitale technologie is een voorbeeld van een complex probleem: het geeft ons grote vrijheid, maar ook veel beperkingen zoals de grootschalige opslag van data en surveillance. Met de ambitie om dit probleem zo goed mogelijk op te lossen, ben ik de masteropleiding Data Science & Society gaan volgen. Door technisch inhoudelijke vakken te volgen begrijp ik steeds beter hoe het technische verhaal in elkaar zit. Met deze combinatie hoop ik, op een sensitieve manier, aan dit maatschappelijke probleem te kunnen werken en een bijdrage te leveren aan de oplossing.

Hiervoor heb ik de bacheloropleiding Politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Deze heb ik, na een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een uitwisseling in Beijing, met veel nieuwe inzichten afgerond. Mijn verblijf in Beijing was erg interessant en heeft een enorm belangrijke rol gespeeld in de keuzes die ik heb gemaakt toen ik weer terugkwam in Nederland. Het onethisch gebruik van data, het ‘sociaal’ kredietsysteem en censuur op vrij internet waren een van de dingen die mijn ogen hebben geopend. Het schenden van digitale grondrechten gebeurt niet alleen in China, maar ook in het vrije Westen. Mijn bachelor thesis heb ik daarom gewijd aan het 5G netwerk en de prominente rol van China tegenover het Westen hierin.

 

Het schenden van digitale grondrechten gebeurt niet alleen in China, maar ook in het vrije Westen.

De komende maanden ga ik vol enthousiasme voor Bits of Freedom aan de slag. Tijdens mijn stage zal ik voor mijn thesis onderzoek doen naar algoritmische besluitvorming en het belang van menselijke interventie hierin, om het proces rechtvaardiger te maken. De afgelopen jaren zijn algoritmische systemen en geautomatiseerde besluitvorming steeds populairder geworden, maar helaas niet zonder fundamentele mensenrechtenschendingen zoals het etnisch profileren. De Toeslagenaffaire was voor mij de klap op de vuurpijl: dit mag niet meer gebeuren! Het zelfstandig opzetten en uitvoeren van dit onderzoek, met behulp van kennis en expertise binnen Bits of Freedom, zal een geweldige ervaring zijn. Ik kijk er enorm naar uit om veel te leren en bij te dragen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag