• Menu

0 recente resultaten

Donateurs van Bits of Freedom krijgen hun eigen meekijkvrije e-mailadres.

Veelgestelde vragen

Wat is meekijkvrij e-mailen?

Heel veel mensen hebben een 'gratis' e-mailadres. En zo'n e-mailaccount barst van de persoonlijke en gevoelige gegevens. Bedenk maar eens wat iemand met toegang tot jouw e-mail over jou te weten zou kunnen komen. Door veel grote e-mailproviders worden jouw persoonlijke gegevens geanalyseerd en gecombineerd en soms wordt jouw profiel verkocht voor advertenties. Wij krijgen een onprettig gevoel bij het feit dat er bij zo'n dienst met je wordt meegekeken.

Meekijkvrije e-mail is dus e-mail die wordt gehost door een provider die niet geïnteresseerd is in de inhoud van jouw mail.

Hoe helpt een meekijkvrij e-mailadres mijn internetvrijheid?

Met een meekijkvrij e-mailadres help je jezelf én Bits of Freedom. Met je financiële steun kunnen wij onafhankelijk blijven en ervoor zorgen dat jouw privécommunicatie privé blijft, dat je ongesurveilleerd kunt internetten en je in vrijheid kunt uiten.

Tegelijkertijd worden jouw eigen gegevens niet doorverkocht aan adverteerders en doe je met je mail niet meer mee aan het veranderen van het internet in één grote tracking- en voorspellingsmachine.

Hoe krijg ik een meekijkvrij e-mailadres?

Als je donateur wordt van Bits of Freedom voor minstens € 10 per maand (dus € 120 per jaar) dan krijg je van ons —alleen als je dat wilt natuurlijk— een meekijkvrij e-mailadres. Deze wordt gehost door Soverin. De stappen zijn als volgt:

  1. Je gaat naar bitsoffreedom.nl/doneren en wordt voor minimaal € 10 in de maand donateur.
  2. Je ontvangt van ons een e-mail met daarin een unieke URL waarmee je een meekijkvrij e-mailadres kunt registreren. Na het klikken op die URL kies je eerst je gewenste e-mailadres en ga je akkoord met de voorwaarden van Soverin.
  3. Daarna geef je een mobiel telefoonnummer op (deze wordt gebruikt om je wachtwoord te resetten als je die vergeten bent) en ontvang je een bevestigingscode die je moet invoeren. Ook kies je een sterk wachtwoord.

Daarna hoor je bij de exclusieve club van mensen met een meekijkvrij e-mailadres van Bits of Freedom! Jouw webmail vind je op mail.freedom.nl en het dashboard (voor je instellingen, het aanmaken van filters en het ex- en importeren van e-mail) staat op my.freedom.nl.

Maar e-mail is toch helemaal niet veilig, kan er echt niemand meelezen?

Dat klopt, e-mail is inderdaad niet zo veilig en zal waarschijnlijk nooit 100% veilig worden. Tegelijkertijd kunnen we niet om e-mail heen, iedereen heeft een e-mailadres nodig. E-mail is vaak de basis van je online identiteit en nog steeds een veel gebruikte manier om te communiceren.

Mocht Soverin een rechtsgeldig verzoek krijgen van een opsporings- of geheime dienst, dan moeten zij (net als mailproviders als Google) jouw gegevens overdragen. Die dienst heeft dan inzage in al jouw onversleutelde e-mails en de andere gegevens die je bij Soverin via meekijkvrije e-mail hebt opgeslagen.

Als je zo goed als zeker wilt weten dat alleen de ontvanger jouw bericht kan lezen, dan moeten jullie afspreken de e-mails te versleutelen. We leggen in onze Internetvrijheid Toolbox uit hoe je dat kunt doen. Het is niet de makkelijkste manier om veilig te communiceren. Gelukkig zijn er ook andere opties, je kunt bijvoorbeeld versleuteld appen.

Waarom bij Soverin en niet bij een andere e-mailprovider?

Toen we op zoek gingen naar een e-mailprovider vonden we een aantal zaken belangrijk. Ten eerste willen we dat de e-maildienst zoveel mogelijk werkt als de diensten die je nu al kent. En het moet mogelijk zijn om weer makkelijk weg te kunnen en dan je mailtjes mee te kunnen nemen. Je moet je e-mail kunnen versleutelen, als je dat wilt. Verder moet de provider hun technische zaken netjes op orde hebben, willen we het liefst een Nederlands bedrijf en de dienst moet betaalbaar zijn. Soverin voldoet aan al die eisen en kan ook nog eens goed uitleggen waarom ze privacy en internetvrijheid belangrijk vinden.

Wat is de relatie tussen Bits of Freedom en Freedom Internet (freedom.nl)

Bits of Freedom is en blijft eigenaar van de domeinnaam freedom.nl. Omdat wij het belangrijk vinden dat er een internetprovider is die vrijheid van communicatie en privacy centraal stelt hebben wij de domeinnaam freedom.nl in bruikleen gegeven aan Freedom Internet. In ruil voor het gebruik van die domeinnaam is Freedom Internet ‘Petabit’ bedrijfsdonateur van Bits of Freedom geworden en zorgen ze ervoor dat Bits of Freedom kosteloos meekijkvrije e-mailadressen kan weggeven aan haar donateurs. Bits of Freedom en Freedom Internet hebben een overeenkomst getekend waarin hun wederzijdse onafhankelijkheid expliciet bevestigd wordt. Indien Freedom Internet zich niet meer houdt aan haar principes op het gebied van privacy en vrijheid van communicatie, dan heeft Bits of Freedom de mogelijkheid om de domeinnaam weer terug in eigen gebruik te nemen.

Kan ik mijn meekijkvrije e-mail ook op mijn telefoon bekijken?

Dat kan uiteraard. De meekijkvrije e-mail is helemaal standaard en kan dus met elke e-mail app worden gelezen. Op my.freedom.nl/support vind je de instellingen die je hiervoor nodig hebt.

Voor de experts is het misschien leuk om te weten dat de meekijkvrije e-mail ook CardDAV en CalDAV ondersteunt. Het is dus mogelijk het adresboek en de agenda van je telefoon en computer te synchroniseren met de servers van Soverin. Als je je telefoon dan verliest heb je nog een backup.

Kan ik mijn oude e-mails importeren?

Ja, dat kan! In my.freedom.nl zit een Import-knop en daarmee kun je met een paar kliks je e-mail uit Gmail, Outlook.com, Yahoo, iCloud, KPN of elke willekeurige andere IMAP server importeren. Je hebt 25GB ruimte voor al je e-mail.

In welke talen is meekijkvrije e-mail beschikbaar?

De webmail is in heel veel verschillende talen beschikbaar waaronder Nederlands, Engels, Arabisch, Duits, Frans, Spaans en zelfs Esperanto. Het dashboard op my.freedom.nl (voor het instellen van filters en het importeren en exporteren van e-mail) is op dit moment alleen nog maar in het Engels beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling.

Via retpoŝto estas ĉiam sekura se vi uzas Esperanton!

Wat gebeurt er als ik geen donateur meer wil zijn?

Als je geen donateur van Bits of Freedom meer bent (je kunt er op elk moment mee ophouden), dan heb je geen recht meer op een meekijkvrij adres. Nadat je jouw steun hebt opgezegd heb je nog drie maanden toegang tot je meekijkvrije e-mail. Dat is ruim genoeg tijd om in my.freedom.nl op Export te klikken en je mail in het standaard Mbox-formaat te exporten zodat je het bij een andere e-mailprovider (of gewoon op je eigen computer) kunt importeren. Na die drie maanden worden jouw gegevens en jouw account gewist.

Waar kan ik meer hulp vinden?

Op my.freedom.nl/support vind je alle instellingen die je nodig hebt om je mail op al jouw apparaten in te stellen. Daarnaast kun je extra informatie vinden op de support pagina van Soverin zelf. Als je een probleem hebt gevonden dat voor alle meekijkvrije gebruikers zou kunnen gelden dan kun je hier een support-ticket aanmaken.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag