We bevorderen twee rechten die essentieel zijn voor een open en rechtvaardige informatiesamenleving: communicatievrijheid en privacy.

Dat doen we door onderzoek te doen.

Onze beleidsmedewerkers onderzoeken nieuwe wetsvoorstellen, techdiensten en technologie├źn. Ze signaleren risico's, maar ook kansen om jouw communicatievrijheid en privacy te bevorderen.

Daarover informeren we mensen.

We dragen bij aan meer bewustwording over deze ontwikkelingen. We doen dat door mensen, bedrijven en organisaties, wetenschappers, ambtenaren, politici en de media te informeren. Ook geven we mensen praktische handvatten. Met onze vrijwilligers hebben we de toolbox Fix Je PrivacyBekijk hier alle tips! gemaakt: een website boordevol tips en tools om veilig en privacyvriendelijk te internetten. De Korte Cursus ManipulatieDoe de cursus of lees rustig de longread. is een laagdrempelige online tool die je leert over de vijf meest gangbare vormen van platformmanipulatie. Ook kun je op de website lezen over ervaringen die anderen hebben met contentmoderatie op de grote platformen.

We verbeteren beleid.

Als we vaststellen dat onze communicatievrijheid of privacy in het geding is, proberen we daar iets aan te doen. De ene keer door te lobbyen (in Den Haag of Brussel), de andere keer door campagne te voeren.

En we voeren rechtszaken.

We stappen naar de rechter om meer transparantie te krijgen. Bijvoorbeeld over het technologiegebruik door de politie. Maar we schuwen ook andere rechtszaken niet.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.