‘Weten waar ze zijn zonder het te vragen’
- 21 mei 2025
Al een dikke twee maanden bevolkt het de advertentieruimte van mijn favoriete podcasts: reclames voor Life360. Life360 is een tracker-app waarmee je de locatie van anderen kunt bijhouden, en zij die van jou. Het presenteert zich als gezinsapp, en claimt dat inzicht in waar iedereen is niet alleen makkelijk is, maar ook veilig. Life360 is, naar eigen zeggen, ‘de nummer 1 oplossing om het dagelijkse gezinsleven te verbeteren’.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder als voorwoord van onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Voortaan deze nieuwsbrief meteen in je inbox ontvangen? Schrijf je in via:
Makkelijk, veilig en beter. Hoe ziet dat er volgens Life360 uit?
Laten we bij ‘beter’ beginnen. Life360 verkoopt zichzelf met leuzen als 'Als je druk bezig bent met je eigen ding, blijf je met plaatsmeldingen op de hoogte.' En: 'Weten waar ze zijn zonder het te vragen.' Mijn moeder en ik hebben de gewoonte om, wanneer een van ons op reis gaat, een kort berichtje uit te wisselen om te laten weten dat je weggaat en bent aangekomen. Begonnen toen ik als tiener voor het eerst zelfstandig op pad ging (spannend!), maar still going strong. Niet vanwege de logistiek of zorgen, maar omdat het kleine appje heen en weer de band tussen ons doet oplichten. Een pad dat dieper wordt naarmate je ‘m meer beloopt. Worden relaties ‘beter’ wanneer ze, zoals Life360 voorstaat, worden geautomatiseerd? Of is ‘makkelijk’ in deze context misschien wel de vijand van ‘beter’?
‘Makkelijk’ lijkt op het eerste gezicht in elk geval de vijand van ‘veilig’. Nog even los van de twijfelachtige stelling dat je veiliger bent wanneer je locatie bekend is, weten we dat het tegendeel zeker waar kan zijn. Kinderen en partners die volcontinue gemonitord worden: de meesten van ons hebben van onze naasten niets te vrezen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Apps als deze normaliseren vergaande surveillance waar gemakkelijk misbruik van kan worden gemaakt.
Daarnaast maakt Life360 je ook kwetsbaar ten opzichte van bedrijven en overheden. Locatiedata is namelijk big business en dat zien we terug in de kleine lettertjes van Life360. De app gebruikt jouw informatie om derde partijen aan jou te laten adverteren. Maar ze lijken jouw data (‘precise geolocation data, movement data, and other information’) ook simpelweg te verkopen aan andere bedrijven voor hún ‘monetization purposes’. En al deze data zijn uiteraard ook opvraagbaar door overheidsorganisaties.
Een vriendin liet mij er vanuit nog een andere hoek naar kijken. Als moeder van twee bijna-tieners, zei zij dat ze het juist belangrijk vindt dat haar kinderen leren wanneer ze de volwassenen om hen heen op de hoogte moeten brengen van hun wel en wee. Het bijbrengen van dat inzicht en die verantwoordelijkheid levert autonome kinderen op die bewust met hun omgeving omgaan. Dat klinkt pas veilig.
Life360 is trouwens lang niet de enige in dit soort apps. Findmykids gaat nog een stapje verder en biedt de mogelijkheid om mee te luisteren met het omgevingsgeluid van andere ‘gebruikers’. Andere apps op de markt hebben namen die wat meer tot de verbeelding spreken: Eyezy en mySpy sprongen er voor mij uit. Misschien moet het verboden worden om, net als dat we sojamelk geen melk meer mogen noemen, dit soort apps iets anders te noemen dan wat ze eigenlijk zijn: spyware.