• Menu

0 recente resultaten

Op weg naar een gedekoloniseerd digitaal rechtenveld

Dinsdag waren we bij de presentatie van het werkplan van 'Decolonising Digital Rights'. Deze werkgroep, waar Bits of Freedom onderdeel van is, zet zich in voor een rechtvaardigere samenleving waarbij aandacht is voor de impact van technologie op mensen en gemeenschappen die het hardst worden geraakt.

Hoe technologie mensen op verschillende manieren raakt

Sinds de oprichting van Bits of Freedom, inmiddels bijna 25 jaar geleden, heeft technologie een onvoorstelbare groeispurt doorgemaakt. We zien vele technologische mogelijkheden die ten dienste staan van burgers. We zien ook hoe burgers in negatieve zin geraakt worden door technologische toepassingen. Daarbij constateren we dat niet iedereen op dezelfde manier wordt geraakt: bestaande maatschappelijke en economische ongelijkheden in onze samenleving worden versterktDit is wat we hier eerder over schreven. Zo kennen we in Nederland al vele voorbeeldenDenk bijvoorbeeld aan het toeslagenschandaal waarbij het gebruik van algoritmen heeft geresulteerd in het discrimineren van bijvoorbeeld mensen van kleur, vrouwen en mensen met een laag inkomen.

Het doorbreken van destructieve patronen

Deze ongelijkheden kennen een lange historieLees hier ons opiniestuk in het NRC, die onder meer samenhangen met het koloniale verleden van Europa. Op initiatief van het Digital Freedom FundLees hier meer over het initiatief (DFF) en European Digital RightsIn dit filmpje wordt toegelicht wat het project inhoudt. (EDRi) hebben we de afgelopen jarenZo kwamen we vorig jaar samen goed met elkaar in gesprek. samen met 23 andere organisaties en ruim 30 experts nagedacht over hoe we die destructieve patronen in onze samenleving kunnen verbreken. Patronen die gereflecteerd worden in de technologie die we gebruiken. Deze werkgroep bestaat uit mensen met expertises vanuit het digitale rechtenveld en andere maatschappelijke organisaties, waaronder mensen die zich inzetten voor gelijke rechten voor mensen van kleur, lhtbi’ers en sociale, economische en klimaat rechtvaardigheid.

We denken na over hoe we destructieve patronen in onze samenleving kunnen verbreken. Patronen die gereflecteerd worden in de technologie die we gebruiken.

Een solidair en rechtvaardig digitaal rechtenveld

Dinsdag 4 juni waren we bij de presentatie van het werkplan dat we met elkaar hebben samengesteld. We stellen een nieuw ecosysteem voor waarbij het digitale rechtenveld zich inzet voor iedereen in de samenleving. In het bijzonder richten we de aandacht op gemarginaliseerde gemeenschappen die het hardst geraakt worden door technologie. Met aandacht voor de schade die daarmee wordt aangericht onder gemeenschappen, en door het aanpakken van de machtsdynamiek die dit veroorzaakt. We willen onderdeel zijn van een gemeenschap die solidair is en luistert naar verschillende perspectieven binnen onze inspanning om te komen tot een rechtvaardigere digitale samenleving. De werkgroep Decolonising Digital Rights gaat verder onder de naam Weaving Liberation.

Wil je meer lezen over het werkplan? HierOver het programma, het team en meer vind je meer informatie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag