Wat moet er nu gebeuren?
Om te beginnen moeten onze gegevens uit de klauwen van de diensten worden bevrijd. Dat wil zeggen dat alle gegevens die de diensten onrechtmatig in hun bezit hebben meteen moeten worden vernietigd.
Daarnaast moet er natuurlijk worden gezorgd dat dit niet weer gebeurt. En daarvoor moet er naar de toezichthouder worden geluisterd. Alle gegevens moeten op relevantie worden beoordeeld, zoals de wet dat voorschrijft, dus niet de hele berg in één klap.
Tot slot laat het feit dat deze onrechtmatige praktijk zo lang kan bestaan twee dingen zien:
- De omgang met bulkdata door de geheime diensten moet beter worden geregeld, met consistente waarborgen die niet kunnen worden omzeild.
- En voor effectief toezicht heeft de toezichthouder zowel de mogelijkheid om zelf onderzoeken te starten als bindende bevoegdheden nodig, zodat zij kan ingrijpen wanneer de praktijk van de diensten ontspoord. En haar aanbevelingen bij het aankaarten van onrechtmatigheden niet opnieuw kunnen worden genegeerd.
Gelukkig komt er nog een nieuw wijzigingsvoorstel op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 aan. Deze twee punten kunnen daar meteen in worden meegenomen.