Het Coronatoegangsbewijs en grondrechten
De Big Brother Awards Publieksprijs is ingevoerd wegens de manier waarop het Coronatoegangsbewijs is ingevoerd, één van de coronamaatregelen. We vroegen Barbara Oomen naar de grondwettigheid van deze specifieke maatregel. Het Coronatoegangsbewijs maakt volgens haar inbreuk op onze grondrechten. "Het feit dat je nu bepaalde plekken niet in kunt zonder zo'n bewijs en zeker ook de discussie op 2G. Dat maakt inbreuk op allerlei grondrechten: op onze bewegingsvrijheid, op onze privacy, want we moeten dingen van onszelf laten zien, op de vrijheid om je geloof uit te oefenen, op je culturele rechten."
Een inbreuk kan onder bepaalde voorwaarden ook geoorloofd zijn. Of een inbreuk gerechtvaardigd is, wisselt per grondrecht. "Als je kijkt algemeen naar wat de beperkingssystematiek heet van grondrechten, dan moet het doel heel duidelijk zijn. De beperking moet noodzakelijk zijn, dus moet echt dé manier zijn om dat doel te bereiken. Het moet proportioneel zijn, dus je moet niet met een kanon op een mug gaan schieten. Doel en middel moeten met elkaar in evenwicht zijn. Je hebt het subsidiariteitsbeginsel, dus het moet ook niet mogelijk zijn om dat doel op een andere manier te bereiken. Het moet ook iets kunnen zeggen over effectiviteit".
Volgens Oomen moet bij de uitleg van een wet staan: "Oké hier hebben we deze wet. Die is er voor dit doel. Daarom is het nodig, met echt bewijs waarom het nodig is. Daarom kan het echt, echt, echt niet anders dat we jullie grondrechten als burgers gaan inperken. We hebben naar andere mogelijkheden gekeken, namelijk deze en deze. Dat is niet mogelijk, dus daarom maken we nu deze keuze om deze heftige stap te doen van inperking van jullie grondrechten. En dat je daarbij als wetgever heel goed aangeeft per grondrecht, hoe dat grondrecht ingeperkt wordt en waarom het voor dat grondrecht ook nodig is om het in te perken."