1995: Een aanklacht tegen de Californische ideologie
Andy Cameron en Richard Barbrook schreven in 1995 een aanklacht tegen de Californische ideologie. Ze doorzagen feilloos het opgepompte wensdenken uit Silicon Valley, gekarakteriseerd door een ongebreideld geloof in technologie, aversie tegen democratie en zucht naar kapitaal. Ruim voordat John Perry Barlow zijn pompeuze onafhankelijkheidsverklaring van cyberspace publiceerde, schreven Barbrook en Cameron:
"Er is een opkomende wereldwijde orthodoxie over de relatie tussen maatschappij, technologie en politiek. We hebben deze orthodoxie ‘de Californische ideologie’ genoemd, ter ere van de staat waar het is ontstaan. Door een libertaire politieke filosofie te naturaliseren en haar een technologisch bewijs te geven, en daarmee alternatieve toekomstscenario’s de pas af te snijden, kunnen de Californische ideologen beweren dat sociale en politieke debatten over de toekomst nu zinloos zijn geworden.
De Californische ideologie is een mix van cybernetica, vrijemarkteconomie en tegencultuur-Libertarisme. Zoals gewoonlijk zijn Europeanen niet traag geweest in het kopiëren van deze laatste mode uit Amerika. Zonder duidelijke tegenstanders lijkt de wereldwijde dominantie van de Californische ideologie compleet te zijn.”
Er is door velen geprotesteerd en geagendeerd, waar Waag, Dyne, Setup, CodeforNL, Institute for Network Cultures, XS4ALL en uiteraard Bits of Freedom onderdeel van uitmaken."