interview Douwe Schmidt
Amazon’s Rekognition toont zijn ware gezicht

Van Cryptoparty tot het Privacy Café

Big Brother Awards 2019: dit zijn de nominaties.
DOSSIER: 20 jaar Bits of Freedom

We vieren dit jaar onze twintigste verjaardag, hoera! Dat doen we samen met jou, want jij geeft de digitale burgerrechten een stem. Speciaal voor deze gelegenheid is er een interview reeks gemaakt met bijzondere mensen die stil staan bij de rijke historie van Bits of Freedom. Mensen die de organisatie kleur geven en een gezicht. Een daarvan is Douwe Schmidt.

In 2009, het jaar van de heroprichting van Bits of Freedom, werkt Douwe Schmidt bij het Amsterdamse hostingbedrijf Greenhost, één van onze bedrijfssupportersLees meer over onze bedrijfssupporters. Hij maakt voor het eerst persoonlijk kennis met de organisatie wanneer GreenhostOntdek meer over Greenhost haar medewerkers een handje laat helpen bij een donateursdag van Bits of Freedom.

Een paar jaar later onthult Edward Snowden de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. In het licht daarvan ontvangt Bits of Freedom steeds meer vragen over de toestand van privacy op het internet. Een plus een is in dit geval drie: Douwe is op de hoogte van dit vragenvuur en stelt voor samen aan een mogelijkheid tot antwoorden te werken.

Foto van Douwe Schmidt
Douwe Schmidt

Ontstaan Privacy Café's

Dankzij wortels in de hackerswereld is Douwe bekend met het Australische conceptBekijk de Australische inspiratie 'Cryptoparty' dat op laagdrempelige manier mensen wil leren zichzelf online te verdedigen. "Alleen de naam Bekijk de voorloper Cryptopartybleek niet zo toegankelijk," vertelt Douwe. Hij zoekt raad bij Hans de Zwart, op dat moment directeur van Bits of Freedom, die hem voorstelt aan Xander Bouwman, vanaf dat moment zijn 'partner in crime'.

"Xander had zelfs even het idee om met een bus te gaan toeren, haha. We zijn uiteindelijk bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam terechtgekomen, die meteen enthousiast was om ons een platform te bieden."

Al bij aanvang maakt Douwe er een punt van dat hij niet wenst dat het Privacy CaféGa naar de Privacy Café website om hem draait. "Ik heb ontzettend veel tijd gestoken in documentatie en we hebben het project verder kunnen professionaliseren dankzij een toegekende subsidie. Van dat bedrag hebben we een trainingsdag voor de vrijwilligers georganiseerd en shirts en mokken aangeschaft, als beloning voor hun inzet."

Previous
Next

Lachend haalt Douwe herinneringenBekijk meer foto's over de Privacy Café's op: "In het begin voelde ik me soms wel wat opgelaten. Uiteindelijk stond ik iedere keer op een openbare plek de idealen van Bits of Freedom te verkondigen." Serieus vervolgt hij: "De meest opmerkelijke anekdote is dat er een man langskwam, die dacht dat er aliens in zijn computer zaten. Het was toen de kunst hem te respecteren, maar ook duidelijk aan te geven dat we niet konden helpen."

Toekomst

Over vijf jaar zou Douwe graag zien dat het Privacy CaféGeïspireerd? Kijk hoe je zelf een Privacy Café op kan zetten een op zichzelf staand begrip is geworden, los van Bits of Freedom. "Mijn wens is dat het kan uitgroeien tot iets als een computerles of maatschappijleer. Leren programmeren is immers niet voldoende. Mensen moeten ook hulp krijgen bij het maken van bewuste keuzes. Dat zou zeker in deze tijd meer aandacht mogen verdienen."

De foto's in de slideshow bij dit artikel zijn gemaakt door Rosanne Schenk

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.