• Menu

0 recente resultaten

Rebel in de publieke ruimte

Kennis is macht, dat geldt ook voor rebellen. Om tot een goede en veilige strategie voor je actie te komen speelt kennis over meekijkers een belangrijke rol. Daarom geven we je komende dagen tips over hoe jij je kan wapenen tegen surveillance.

Hoe kun je je nog ongezien door de stad bewegen?

Als rebel word je liever niet constant in de gaten gehouden. Informeer jezelf over surveillance in de openbare ruimte om het te kunnen ontwijken, of er iets aan te doen. Sommige steden hebben openbare registers waarin je kunt zien waar er wat voor soort slimme apparaten in de openbare ruimte hangen die jou volgen op straat. Hiernaast vind je die van AmsterdamKaart van surveillance in de openbare ruimte van Amsterdam, bijvoorbeeld. Ook zijn er websites en apps waar je surveillance van de politie kunt aangeven en zien, zoals deze van Cop-mapCop-map . Zo kun je jouw route bepalen, of weet je ongezien onze stickers kunt plakken.

 

Alle slimme apparaten in de publieke ruimte rondom ons kantoor (beeld: slimmeapparaten.amsterdam.nl)

Kleed je slim

Een andere manier is kleding die je beschermt tegen surveillance. Zoals het Hyperface-projectHyperface waarin de patronen van gedigitaliseerde gezichten zitten, zodat je niet herkenbaar bent voor gezichtsherkenningssoftware. Of deze ReflectaclesReflectacles brillen. Het nadeel is wel dat deze vrij opvallend zijn, en dus met het blote oog herkenbaar als kleding en brillen die gedragen worden tegen surveillance. Al zien ze er ook supervet uit!

(beeld: reflectacles.com)

Support jij Bits of Freedom al? Laat je horen tegen meekijkende overheden en grote techbedrijven. Als we onze krachten bundelen kunnen we dit veranderen. En deze week ontvang je bij een donatie een stickerset.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag