• Menu

0 recente resultaten

Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Nani Jansen Reventlow over mensenrechten in het digitale tijdperk

Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwinlezing die we samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt mensenrechtenjurist Nani Jansen Reventlow over hoe je in het digitale tijdperk via de rechtszaal op kunt komen voor mensenrechten.

Meer over Nani Jansen Reventlow

Nani Jansen ReventlowLees meer over Nani Jansen Reventlow is directeur van het Digital Freedom FundMeer informatie over DFF (DFF). Dit fonds ondersteunt organisaties die via slimme rechtszaken onze digitale rechten verdedigen.

Nani Jansen Reventlow heeft als doorgewinterde advocate een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, doceert rechten aan de Columbia Law School en is adviseur van de Cyberlaw Clinic aan Harvard. Daarmee heeft ze een uniek perspectief op de manier waarop je mensenrechten via de rechtszaal kunt beschermen.

Waar komen onze mensenrechten eigenlijk vandaan en welke functie hebben ze? Hebben we in dit digitale tijdperk een nieuw setje mensenrechten nodig of kunnen de oude nog een tijdje mee? Wat voor successen zijn er op het gebied van privacy in de rechtszaal eigenlijk behaald? Bij het beantwoorden van die vragen zal Nani Jansen Reventlow zeker een duik nemen in de geschiedenis. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.

Godwin’s law

De Godwinlezing is vernoemd naar de ‘Wet van GodwinGodwin's Law op Wikipedia’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.

Dit is de zesde keer dat we de Godwinlezing organiseren. De eerste editie deden we zelf. We legden het verbandIn de Tweede Wereldoorlog hadden we wél wat te verbergen tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister. In 2015 maakte Cory DoctorowDe lezing van Cory Doctorow op video een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi. Daarna vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding ons nou eigenlijk heeft opgeleverdWat heeft vijftien jaar terreurbestrijding opgeleverd?. In 2017 sprak schrijver Maxim Februari over het morele karakter van dataDe datahonger van staten en bedrijven zet veel meer op het spel dan uw privacy alleen. En vorig jaar sprak hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M'charek over de manier waarop genetica ingezet wordt als identiteitsmachineWe moeten erkennen: wetenschappers hebben een probleem met ras en maakte ze de analogie naar hoe we ook op het internet steeds vaker tot data gereduceerd worden.

Praktische informatie

Datum: 5 mei 2019
Plaats: Het Planetarium van ARTIS (routebeschrijving)

Programma:
20:00: Inloop met welkomstdrankje in het Planetariumcafé
20:30: Start van het lezingprogramma met Nani Jansen Reventlow
21:45: Einde van het programma

Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief welkomstdrankje

Ben je geboren op of vóór 5 mei 1945? Dan mag je gratis naar binnen! Bel wel even met Hans de Zwart (06-21856845) om een vrijkaartje te regelen.

Kaartjes kopen?

Dat kan via de online kaartverkoop van ARTIS:

Helaas moet je een account bij ARTIS aanmaken om een kaartje te kopen (voel je niet verplicht om je echte adres in te vullen). Blijf je liever zo goed als anoniem en/of wil je met cash betalen? Dan ben je vanaf vandaag ook welkom aan de kassa van ARTIS.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag