• Menu

0 recente resultaten

De week van dataportabiliteit, AR posters en Fake-Fakes

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Kunnen we binnenkort eindelijk makkelijk van sociaal netwerk wisselen?

Het Data Transfer Project is een initiatief van Google, Facebook, Microsoft en Twitter waarin deze techgiganten proberen om hun silo's te openen en dataportabiliteit mogelijk te maken. Afgelopen week publiceerde het project een white paper met haar toekomstplannen. Het is de bedoeling dat dit een open project wordt waardoor je makkelijker zaken als foto's, contacten, berichten en dergelijke van de ene dienst naar de andere dienst kunt verplaatsen.

Cory Doctorow vraagt zich af waarom de bedrijven juist nu met dit plan komen. Hij heeft twee verklaringen. Ten eerste zien de bedrijven het al aankomen dat ze op het gebied van mededinging op de vingers getikt gaan worden. Je kunt het project dus zien als een soort verzekering. Daarnaast denkt hij dat slimme techmedewerkers ervan uitgaan dat ze niet voor eeuwig bij deze giganten kunnen werken. Door de silo's nu open te gooien weten ze zeker dat ze in de toekomst makkelijker van start kunnen met een nieuwe startup. Een derde reden die Doctorow niet noemt zijn natuurlijk de nieuwe Europese privacyregels: die vereisen dit soort portabiliteit. Doctorow wijst ook nog op de grote afwezig: Apple: "Apple is the original roach motel, whose users check in but can't check out."

De Electronic Frontier Foundation (EFF) gaat deze zomer kijken naar de manier waarop 'corporate concentration' schadelijk is voor het internet. Het openingsartikel maakt duidelijk dat er echt iets moet veranderen bij Facebook voordat het Data Transfer Project een verschil kan maken. De EFF wil dat Facebook ervoor zorgt dat je jouw vriendenlijst kunt exporteren op manier waar je bij een andere dienst wat aan hebt, ze vinden dat het mogelijk moet zijn voor andere diensten om via API's alternatieve functionaliteit aan te bieden rondom de Facebook data, en ze zijn van mening dat Facebook bestaande open standaarden op het gebied van het uitwisselen van sociale data zou moeten ondersteunen.

The Future is False Positive (redux)

The Future is False Positive is nu al ruim twee jaar een slogan die ik regelmatig gebruik. Elke keer zie ik weer nieuwe voorbeelden waarin een kansberekende computer zaken in het verkeerde hokje stopt. De Amerikaanse burgenrechtenorganisatie ACLU pastte bijvoorbeeld de gezichtherkenningssoftware van Amazon toe op de leden van het Amerikaanse Congres. Wat bleek? 28 van de leden werden gezien als een match met iemand met een criminele achtergrond en dat ging extra vaak mis bij gekleurde mensen:

De 28 vals beschuldigde Congresleden

Deze actie was natuurlijk heel handig van de ACLU: met niets krijg je makkelijker de aandacht van politici dan met een valse criminele beschuldiging. Amazon-baas Jeff Bezos is prompt bij het Congres op het matje geroepen.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Geen person-in-the-middle aanvallen meer met U2F USB-sleutels

Sinds Google aan al haar medewerkers een hardware-token heeft gegeven waarmee je via het U2F-protocol kunt inloggen zijn er geen inloggegevens van hun personeel meer ge-phisht. Het mooie van U2F is dat je daar onmogelijk een person-in-the-middle aanval op uit kunt voeren. Dat kan met zo'n authenticator-app die codes uitspuwt op je telefoon nog wel. Bij Bits of Freedom hebben we sinds kort ook besloten om onszelf met dit soort hardware te beschermen. We gebruiken daarvoor de Yubikey 4. Die zorgt ervoor dat onze privésleutels van PGP niet gestolen kunnen worden en dat we bij een aantal van onze diensten veilig kunnen inloggen.

Real-Real, Real-Fake, Fake-Real en Fake-Fake

Sjef van Gaalen (de held die meerdere keren onze Big Brother Awards heeft ontworpen) laat in deze uitgeschreven talk zien hoe je speculatief over de toekomst kunt nadenken. Hij pelt het fenomeen van deep fakes af en laat zien wat de gevolgen kunnen zijn op het moment dat het triviaal wordt om een volledig realistische digitale versie van wat je wat maar wilt online te gooien. Sjef bespreekt dit in de context van commercieel gebruik, militair gebruik (met een scary slide van de vieze psychologische manipulaties van de Britse geheime dienst) en activisme/kunst. Geen zin om te lezen? Scroll dan lekker door zijn fantastische beeldmateriaal.

Supervette AR posters

Stel je een poster in 3D voor waarvan de informatie live geüpdate wordt. Zag het er zo ? uit?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag