Reactie NPO
De reactie van de NPO luidt als volgt:
Voor alle duidelijkheid: de NPO Start-app verzamelt zelf geen gegevens en geeft ook geen gegevens door aan derden. De app maakt wel, zoals vrijwel alle apps die advertenties tonen, gebruik van gangbare technologie in mobiele apparaten. Daarbij gaat het niet om namen of e-mailadressen, maar om gegevens als IP-adres en advertentie ID; vaste onderdelen van elk mobiel apparaat. Daardoor kunnen adverteerders gebruik maken van die technologie.
Wij hebben gebruikers daarover geïnformeerd, eerst via de appstore en daarna nog eens expliciet met een extra melding in de app. We werken hard aan een alternatief, omdat we gebruikers ook in de app een keuze willen bieden. Deze aanpassing duurt enige tijd, omdat dit afwijkt van de gangbare manier om advertenties aan te bieden in apps. We verwachten dat binnen enkele weken gebruikers kunnen kiezen of zij gegevens willen delen.
Wie niet via apps kijkt maar via webbrowsers, heeft overigens al de mogelijkheid om zijn of haar voorkeuren aan te geven.
Andere aanpassingen van de app zoals u suggereert, vergen ook veel tijd en zouden slechts tijdelijk zijn. Daarom focussen wij liever op een definitieve oplossing.
STER is in de mediawet aangewezen om reclame-uitingen bij de publieke omroep te verzorgen en maakt hiervoor afspraken met adverteerders en mediabureaus.
Douwe
Dank voor de update David, en tof dat jullie hierin samen met de consumentenbond optrekken.
Vraagje voor de techneuten: is het bekend welke adverteerders in de app zitten? Dan is het voor Android gebuikers met AdAway en mensen met een pihole in hun netwerk mogelijk om deze te blocken.
David Korteweg
Goede vraag Douwe. Onderzoekers van Yale hebben in samenwerking met onderzoekers van de de Franse non-profit organisatie Exodus onderzoek gedaan naar het gebruik van trackers in veel gebruikte apps in Android. Zie: https://privacylab.yale.edu/press/android-trackers
De NPO app staat er niet tussen maar de source code van de tool waarmee ze de apps gecontroleerd hebben is wel beschikbaar: https://github.com/Exodus-Privacy/exodus.
Ivo Limmen
NPO is niet de enige die aan tracking doet. Mijn vrouw wilde vorige week kijken naar iets op de RTL gemist website. Maar de video speler deed het niet. Na een poging ondersteuning te krijgen voor het probleem ben ik zelf maar eens gaan graven. Het bleek dat FireFox twee trackers blokkeerden op de website waardoor RTL simpelweg besloot om niet de video player te starten. Het tragische is dat de meeste FireFox gebruikers niet zullen weten waarom de website niet werkt want de tracking protection staat tegenwoordig standaard aan en deze rapporteert dit niet.
Simon
Standaard staat alleen in privé-modus de anti-tracking aan, maar in de normale modus niet.
RTL vereist verder wel DRM-drek voor hun streams. Maar ook dat staat standaard aan.
Piet Lut
Ik liep ook tegen muren bij het later terug willen kijken van tv programma’s van 123 , rtl enzo. Dit mede doordat ik noscript, add blockers en andere addons gebruik om trackers en ongevraagde reclames te weren.
De portable versie van Gemistdownloader is voor mij deoplossing:
https://www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader/#download
mede doordat je daarmee hetgeen wat je terug wilt kijken kan downloaden en zelf kan bepalen wanneer je het wilt bekijken en niet afhankelijk bent van de tijdslimiet die ze je geven om het online terug te kunnen kijken (om het daarna alleen maar via een betaalabo later te kunnen bekijken).
M
Heel fijn dat jullie hier werk van maken. Ik keek vroeger vaak terug via Uitzending Gemist maar als je de app niet wilt kan dit gewoon allemaal niet meer als je een beetje privacybewust bent. Jullie doen goed werk 🙂
David Korteweg
Dank voor de complimenten! Het is altijd fijn om te horen als ons werk gewaardeerd wordt.
Jeroen Heemskerk
Bij radio2.nl blijkt het niet mogelijk om video’s te bekijken (bijv. Top2000) zonder cookies van sociale media te accepteren. Ik moet dus mijn privacy aan derden vrijgeven om iets van de publieke omroep te bekijken. Kan de publieke omroep dit inderdaad zomaar doen ?
David Korteweg
Voor toegang tot materiaal van de publieke omroep via hun websites geldt hetzelfde dus ik zou zeggen: nee, dat mogen ze niet zomaar doen als dit niet noodzakelijk is om de gevraagde dienst (videostreaming) te leveren.