• Menu

0 recente resultaten

Oplichters met uitstekende klantenservice

Met TV-programma Radar belden we met oplichters die internetgebruikers misleiden en een duur abonnement proberen aan te smeren. En als je niet scherp bent, trap je gemakkelijk in die val.

Help een virus!

Bij consumentenprogramma Radar: criminelen die onwetende internetters door misleiding geld aftroggelen. Internetters krijgen opeens een waarschuwing op het scherm over een mogelijk virus op hun computer. Om te “helpen” krijg je meteen een telefoonnummer te zien van “experts” die je computer kunnen opschonen. Maar dan moet wel je een abonnement afsluiten – en dat kost dan tientallen euro’s in de maand die meteen voor een aantal jaar vooraf afgerekend moeten worden”.

Ongemerkt een oor aangenaaid krijgen

Je moet het die criminelen nageven: ze hebben hun zaakjes goed op orde. Met redacteur Fons, een draaiende camera én een gegarandeerd virusvrije computer belden we met de criminelen. Om ons vertrouwen te winnen, drongen de criminelen zichzelf nergens op. Ze wijzen erop dat je de hulp van een deskundige techneut moet inroepen – maar zij kunnen je natuurlijk ook wel meteen helpen. Tussendoor leggen ze uit dat het verstandig is je computer goed te beveiligen en laten ze je zelfs de overheidswebsite Alert Online zien. Uitstekend advies natuurlijk.

De criminelen hebben een klantenservice waar menig bedrijf nog een puntje aan kan zuigen.

Alleen als je scherp bent merk je dat je een oor wordt aangenaaid. Je wordt een duur abonnement aangesmeerd, terwijl op dat moment – hoe ironisch – je computer juist nog niet met een virus besmet was.

Kijk hier naar het item van Radar:

Ruik je onraad?

Als je opeens een pop-up krijgt over een virus op je computer, raak dan nooit in paniek. Als je ook maar een beetje twijfelt over de juistheid van de melding, vraag dan iemand in je omgeving die je vertrouwt om hulp. Je kent vast en zeker iemand die “handig met computers” is en goed kan inschatten wat het probleem nu echt is. Desnoods ga je terug naar de winkel waar je je computer hebt gekocht. Maar een nummer bellen dat in diezelfde pop-up staat (en waar je wordt aangemoedigd om geld over te maken, terwijl je toch al een virusscanner geïnstalleerd had staan) is altijd een slecht idee.

En als je dit al is overkomen, dan is belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Probeer zoveel mogelijk vast te leggen: wanneer heb je welk nummer gebeld, welke website moest je opzoeken, welk programma werd geïnstalleerd (voor zover je dat nog weet natuurlijk). Met die aangifte in de hand kan de politie onderzoek doen en de criminelen vervolgen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag