Publieke omroep moet aan de spelregels voldoen
Ook een publieke omroep als de NPO moet zich gewoon aan privacywetgeving houden. En die spelregels zijn helderDe suggestie dat dit puur omroepbeleid is en niets met privacyregels te maken heeft is onjuist.. Je mag niet zomaar het kijkgedrag van een gebruiker volgen, zeker niet als het slechts voor advertentiedoeleinden is. Als je zijn of haar kijkgedrag wil volgen voor advertentiedoeleinden, dan heb je hiervoor toestemming van de gebruiker nodig. En die toestemming moet dan wel in alle vrijheid gegeven worden. Het afdwingen van toestemming door de toegang tot een publieke dienst hiervan afhankelijk te maken is dat niet.
Bovendien is voor gebruikers op basis van het beleid van de NPO totaal niet duidelijk waarvoor je eigenlijk toestemming geeft. Niet alleen is de tekst dubbelzinnig, de NPO geeft zelf al aan dat de informatie mogelijk onvolledig is vanwege het ‘dynamische karakter’ van het internet. Kortom, geldige toestemming is er niet.
DRM
Als ik het journaal op uitzendinggemist wil kijken, moet ik ook ineens “DRM” inschakelen. Dit wil ik niet. Vervolgens kan ik het journaal niet eens meer bekijken. Wat is dat voor een chantage.
Niels
Misschien kan je downloadgemist of YouTube-dl gebruiken om npo te kijken zonder DRM
DRM
Youtube-dl geprobeerd, maar duurt erg lang. Volgens mij wordt het eerst real-time afgespeeld en daarna geconverteerd.
Heb laatst College Tour op website van NTR gekeken. Krijg daar geen melding dat ik “DRM” moet inschakelen. Wil ik dezelfde aflevering op website NPO bekijken, krijg ik wel de melding. Volgens mij hebben ze DRM op site van NPO ingeschakeld voor alle content, of het nu nodig/vereist is of niet. Hierdoor is veel materiaal (geproduceerd met belastinggeld) voor mij niet meer toegankelijk!
gs1966
Ik wil niet al te activistisch zijn, maar moeten dit soort zaken niet eens harder worden aangepakt? Er worden nu vragen gesteld waar (weer) een laks antwoord op komt. Ik ben het beu dat een grondrecht (privacy) steeds zo vanzelfsprekend wordt gecompromitteerd.
Op de vorige berichtgeving
over de NPO-app kwam nog een antwoord van iemand die juridisch deskundig leek.Volgens mij zag deze persoon juridische mogelijkheden, tot aan persoonlijke aanprakelijkheid van NPO-bestuurders toe. Ik zou zeggen: doen. No more “mr. nice guy”.
Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik de acties
van BOF en Consumentenbond niet op prijs stel…
Naast deze emotionele oproep natuurlijk ook een pleidooi voor open source oplossingen die het tracken door apps kunnen frustreren. Daar is ook een wereld te winnen.