Niemand neemt verantwoordelijkheid
Dat bedrijven hun financiële risico’s willen beperken is hun goed recht, maar hoever mogen ze daarin gaan en tegen welke prijs? Want hoe komen de profielen van de dataverzamelaars die ze inschakelen tot stand, en wat zijn de gevolgen daarvan? De reacties van partijen die op basis van deze profielen beslissingen nemen en de dataverzamelaars die ze opstellen zijn veelzeggend.
De dataverzamelaar Focum vindt het bijvoorbeeld prima dat een wanbetaler die eerder op jouw adres woonde van invloed kan zijn op jouw kredietscore, want dit kan alleen al “tot een statistisch en significant verhoogd betalingsrisico leiden”. En een woningcorporatie die dergelijke profielen gebruikt bij de toewijzing van woningen vertelt aan de journalisten dat het “niet hoeft te weten hoe het databedrijf deze scores berekent”.
Hoe je digitale score tot stand komt, welke waarborgen er voor jou zijn en welke gevolgen die score voor je heeft, zijn vragen die deze partijen niet willen beantwoorden. Die verantwoordelijkheid schuiven ze van zich af. En jij wordt met de consequenties opgezadeld.
De sombere toekomstvisie van de serie Black Mirror blijkt toch een stuk dichterbij te zijn dan je zou denken…
B. van Essen
Hoe zit het met de nieuwe regelgeving m.b.t de inzage in je bankgegevens die in 2018 ingaat? Je moet hier officieel uitdrukkelijk toestemming voor geven, maar hoe fraudegevoelig is het systeem?
Dit nog los van de gekte dat iemand überhaupt dit verzoek kan doen: ”
mag ik even in uw portemonnee kijken? O, ja, en vergeet niet ook even uw pincode aan me door te geven.”
Welke zwakzinnige zoolganger in Europa heeft dit nu weer bedacht?
Ik kan op de site niet terugvinden of jullie hier al actie tegen ondernomen hebben. Wat is jullie standpunt in deze kwestie?
Ik vermoed dat velen verontrust zijn over deze zaak