De week van Wifi kraken, Khaled Ipsum en Crypto Fever

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Wifi is geKRA(A)CKT

Groot beveiligingsnieuws afgelopen week: het is onderzoeker Mathy van Hoef en Frank Piessens gelukt om WPA2 te kraken. Dat is de standaard waarmee onze draadloze Wifi-verbindingen worden beveiligd. Matthew Green legt op zijn blog uit hoe de fout precies werkt.

Lila Hay Newman laat op Wired laat zien dat de problemen met deze bijzonder matige standaard het gevolg is van de manier waarop deze achter de gesloten deuren van de IEEE is ontwikkeld, en het feit dat er geen goede documentatie over het protocol bestaat. Datgene wat wel bestaat is weer alleen tegen een forse betaling te verkrijgen.

Wat kun jij als gebruiker doen? Vooral snel het besturingssysteem van je computer of telefoon updaten.

De invloed van Google op het drugsprobleem in de VS

De onbehoorlijk grote marktmacht van Google is hier al vaker langs gekomen. Op The Intercept deze week een verhaal over hoe Google werd aangesproken op het feit dat hun advertentie-afdeling veel geld verdiende aan het tonen van advertenties van oplichters die doen alsof ze onafhankelijk anti-verslavingsadvies geven. Google's reactie daarop —het stoppen van tonen van advertenties van alle rehab-klinieken— blijkt helaas een averechts effect te hebben. Het zijn nu grote conglomeraten van verslavingsklinieken die bovenaan de zoekresultaten staan met zogenaamd neutrale website.

Een lastig op te lossen probleem dus voor Google. Maar met grote macht, komt grote verantwoordelijkheid. The Intercept schrijft:

It might be hard but, when it comes to the lives of people seeking help for a potentially fatal disorder, Google is now God. So they better figure it out fast.

Het beste over technologie in de Groene

De Groene Amsterdammer heeft haar beste technologie-artikelen van de afgelopen paar jaar op een rijtje gezet. Mooie artikelen met titels als "Hoe ons geloof in Big Data onze vrijheid ondermijnt" of "Dansende robots en zelfrijdende auto's".

Crypto Fever

Crypto Fever
ICO Psycho
Never work again

I pull up with a phat wallet full of Crypto Coins
Sweet online guap, we the crypto boys
Stuntin’ digital, hella decimals
On the Blockchain feelin like a Digimon

Crypto Fever van Abel en Faberyayo op YouTube

Khaled Ipsum

They never said winning was easy. Some people can’t handle success, I can. The first of the month is coming, we have to get money, we have no choice. It cost money to eat and they don’t want you to eat. Watch your back, but more importantly when you get out the shower, dry your back, it’s a cold world out there. A major key, never panic. Don’t panic, when it gets crazy and rough, don’t panic, stay calm. Lion!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.