• Menu

0 recente resultaten

Zwart en onscherp keyboard

De week van sekswerk op Facebook, ‘Klont’ en bespioneerde spionnen

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Spionnen bespioneren bespionerende spionnen

Het is heel moeilijk (zo niet onmogelijk) om de verhalen over activiteiten van spionnen te controleren. Geheime diensten verspreiden ook misinformatie, dus wat is er echt waar? Maar het verhaal over hoe de Israëlische geheime dienst binnen het netwerk van de Russische anti-virusmaker Kaspersky geheime documenten van de NSA vond is toch wel heel spannend. Blijkbaar had een NSA-medewerker geheime documenten op zijn privécomputer gezet en heeft Kaspersky (die volgens bepaalde bronnen voor de Russische overheid actief zoekt naar alle soorten confidential informatie) het daar via zijn anti-virussoftware vanaf gehaald. Wired trekt een conclusie waar we wel zeker van kunnen zijn: anti-virus software kan —juist omdat het zo diep in je computer genesteld zit— ook gevaarlijk zijn.

Klont

Maxim Februari schrijft fantastische columns in de NRC, zaagde afgelopen 5 mei in zijn Godwin-lezingDe Godwin-lezing van Maxim Februari de poten onder het big data fetisjisme vandaan en zit in onze Raad van Advies. Vorige week is zijn nieuwe roman uitgekomen: Klont. Daarin verkent hij onder meer wat het betekent om mens te zijn in een digitaliserende wereld. In Trouw een interview met Februari en een recensie van het boek.

Hoe voorkom je dat er geknoeid wordt met je data?

danah boyd gaf een keynote speech op de Stata Data conferentie in New York. Zij legt uit dat iedereen die vandaag de dag een data platform bouwt ervan uit moet gaan dat er trolls zullen zijn die de data zullen willen manipuleren:

The tech industry is no longer the passion play of a bunch of geeks trying to do cool shit in the world. It’s now the foundation of our democracy, economy, and information landscape. We no longer have the luxury of only thinking about the world we want to build. We must also strategically think about how others want to manipulate our systems to do harm and cause chaos.

Facebook en sekswerk

Kashmir Hill schreef al eerder over de onduidelijke manier waarop Facebook bepaalt welke mensen jij nog meer zou kunnen kennen. Afgelopen week schreef ze over hoe pijnlijk deze 'vriend-suggesties' kunnen uitpakken. Volgens Hill hebben sekswerkers vaak strikt gescheiden identiteiten, ook op sociale media. Een Amerikaanse sekswerker kreeg op haar privé Facebook-account haar klanten gesuggereerd als mensen die ze wellicht zou kennen. Omdat Facebook geheim wil houden hoe de People You May Know-feature werkt, is het voor deze sekswerker onmogelijk om uit te vinden hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Heb jij ook vervelende of vervreemdende ervaringen met vriend-suggesties van Facebook? Laat het ons dan vooral weten!

Hoe voelt het om een zelfrijdende auto zijn?

De mensen van moovel lab (ze houden daar blijkbaar, net als danah boyd, niet van hoofdletters) zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is dat we in de toekomst meer empathie moeten opbrengen voor autonome systemen, voor kunstmatige intelligentie dus. Daarom maakten ze het volgende apparaat waarmee je als mens het perspectief van een zelfrijdende auto kunt nemen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag