Appverslaving: cold-turkey stoppen of selectief verwijderen?
De apps op je telefoon of tablet voeren een strijd om jouw tijd, zélfs als ze erop ingericht zijn om je tijd te besparen. To do lijstjes, fitness of life-tracking apps, social media of dat spelletje dat je speelt terwijl je in de trein zit willen allemaal zoveel mogelijk gebruikt worden. Maar helpen deze apps je werkelijk of hebben ze meer controle over jou dan andersom?
Manoush Zomorodi stelt het volgende voor: verwijder de bewuste app. Gewoon voor een week of iets langer. Op het moment dat je een tijdje geen gebruik maakt ervan kan je echt bedenken of deze je helpt of dat je beter af bent zonder. Een detox waarbij je even helemaal geen gebruik meer maakt van je telefoon is vaak geen duurzame oplossing, maar het kan zeker geen kwaad om selectief te zijn in welke apps je veel tijd investeert. Kom je erachter dat geen van de apps iets toevoegen? Dan kan je altijd die Nokia 3310 weer uit de kast pakken.
Klaske
Morozov signaleert een toenemende kritiek op de giganten. De Euro-boete die Vestager Google oplegde heeft de EU meer zelfvertrouwen gegeven en de Amerikanen aan het denken gezet. Maar het vrije-marktdenken ligt ten grondslag aan die kritiek, zowel van de zijde van de EU als van die Amerikaanse denktank.
Aan alles komt ooit een eind, ook aan de macht van de tech reuzen, maar er moet mog heel wat meer opstand komen en er moet vooral in alternatieven worden geïnvesteerd. Het is voor de kleintjes ( ik noem maar even Purism, een sociaal tech bedrijf in San Francisco) erg moeilijk om op te boksen tegen de groten, die met veel vc toptalenten kunnen aantrekken.
Klaske
Eens zal het aureool boven Google, Microsoft etc. wel verdwijnen, maar er moet nog heel wat gebeuren voordat het zover is. In ons land is het met de kennis over it treurig gesteld. Leraren propageren whatsapp in de klas,ze laten mobieltjes toe tijdens de les.Leerlingen gebruiken wel tablets, maar krijgen geen les over privacy en ze leren niet coderen/ programmeren (bron: kennisnet). Gemeenten willen communiceren met burgers via facebook messenger, etc. Het is te dom voor woorden. Aan open source, eigen kanalen, wordt niet eens gedacht.
gs1966
Inderdaad, de overheid geeft zich over aan een monopolie van techbedrijven. Sterker nog, als de overheid een “gewoon” bedrijf (aannemers,
makelaars, zorgvoorzieners etc.) zo zou bevoordelen zou het een grote rel zijn.
Maar techbedrijevn staan boven de wet, zo lijkt het.
De lijst van Klaske is uiteraard langer. Zo zijn apps van overheid en gelieerde instellingen (a) niet open source (waarom maakt overheid zich in EU dan sterk voor open data?) en (b) enkel via GooglePlay of Apple te krijgen zijn. Waarom staan die niet op een overheidswebsite (of f-droid.org)? Ik moet die kunnen krijgen zonder m’n ziel aan Google te moeten verkopen.
Ik kende Purism niet, dank je, ik zal ze eens aan opzoeken (met duckduckgo.com).
gs1966
Inmiddels Purism opgezocht. Interessant, ze doen iets dergelijks als tehnoetic.com.
Dat is een Roemeens bedrijf dat laptops met ‘echt” vrije Linux verkoopt en smartphones met replicant (een geheel vrij opensource OS).