De week van de Ethische Data Assistent, “cookies with cheese” en digitale suikers

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De dolfijnenaanval

Steeds meer mensen hebben (vooral in Amerika) slimme speakers van Amazon of Google in huis staan. Met je stem kun je allerlei commando's geven aan de speakers om bijvoorbeeld afspraken in je agenda te zetten, iets op te zoeken of iets te bestellen. Chinese onderzoekers hebben nu ontdekt dat de stemcommando's omgezet kunnen worden naar hele hoge geluiden die het menselijk oor niet kunnen horen, maar die voor de speakers nog steeds perfect werken. Het sneaky aan kunnen spreken van je speaker zou niet moeten kunnen: "While we might not hear the bad guys talking, our computers clearly can."

De Ethische Data Assistent (DEDA)

Dimitri Tokmetzis doet op dit moment als datajournalist bij De Correspondent onderzoek naar prostitutie. Hij doet dit door op een aantal websites online advertenties te verzamelen en die te analyseren. In zijn nieuwsbrief besteedt hij aandacht aan de ethische kanten van het project. Hij deelt met zijn lezers zijn antwoorden op de vragen van de De Ethische Data Assistent van de Utrecht Data School. Daardoor heeft hij de potentiële gevaren van het gebruik van dit soort data nu al in beeld, een compliment waard.

Cookies with cheese

In de podcast 99% Invisible komt Mark Bramhill aan het woord over hoe het hem is gelukt om via de Unicode commissie een nieuwe emoji (van iemand in een lotuszit, voor de yoga crowd) toe te voegen aan de steeds verder groeiende lijst van officiële emoji. Binnen de aflevering wordt duidelijk dat alle technologieleveranciers vervolgens hun eigen invulling geven aan de door Unicode vastgestelde standaard. Alex Hern laat in de Guardian op heel geestige wijze zien dat Samsung daarin net wat andere keuzes maakt dan de rest van de wereld (en hoe het dus mogelijk is om als Samsung-gebruiker te denken dat je "crackers and cheese" in emoji stuurt, terwijl de rest van de wereld denkt dat je het over "cookies and cheese" hebt. Over de rest van de wereld gesproken. In de podcast wordt het ook duidelijk dat heel veel mensen zich niet vertegenwoordigd voelen door emoji. Mantas Rimkus is mede daarom op zoek naar een alternatieve visuele taal voor belangrijke issues zoals klimaatverandering of mensenrechtenschendingen.

Tech-kritiek du jour

Volgens Evgeny Morozov is het maatschappelijke perspectief op de informatiegiganten uit Silicon Valley omgeslagen. Ten tijde van de Arabische lente waren bedrijven als Google en Facebook nog de redders van de democratie, maar inmiddels worden ze gezien als de platforms die de massacommunicatie van IS mogelijk maken en daarmee debet zijn aan terroristische aanslagen. Hans Schnitzler heeft in zijn stuk voor Follow the Money een iets andere insteek. Hij vindt dat de industrie die digitale suikers (cognitief verslavende mechanismen) in hun producten stopt aangesproken moet worden op hun verantwoordelijkheid zodat smartphone zombies voorkomen kunnen worden.

Appverslaving: cold-turkey stoppen of selectief verwijderen?

De apps op je telefoon of tablet voeren een strijd om jouw tijd, zélfs als ze erop ingericht zijn om je tijd te besparen. To do lijstjes, fitness of life-tracking apps, social media of dat spelletje dat je speelt terwijl je in de trein zit willen allemaal zoveel mogelijk gebruikt worden. Maar helpen deze apps je werkelijk of hebben ze meer controle over jou dan andersom?

Manoush Zomorodi stelt het volgende voor: verwijder de bewuste app. Gewoon voor een week of iets langer. Op het moment dat je een tijdje geen gebruik maakt ervan kan je echt bedenken of deze je helpt of dat je beter af bent zonder. Een detox waarbij je even helemaal geen gebruik meer maakt van je telefoon is vaak geen duurzame oplossing, maar het kan zeker geen kwaad om selectief te zijn in welke apps je veel tijd investeert. Kom je erachter dat geen van de apps iets toevoegen? Dan kan je altijd die Nokia 3310 weer uit de kast pakken.

 

Typnotificaties

XKCD was weer eens spot on afgelopen week:

Comic van XKCD over typnotificaties

XKCD, CC BY-NC 2.5

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.