• Menu

0 recente resultaten

Filmdistributeur achtervolgt kruimeldieven

Filmdistributeur Dutch Filmworks gaat internetgebruikers die vermeend een film illegaal downloaden "een schikkingsvoorstel" doen, schrijft de NOS. Wij vinden dat een hoge mate van matigheid hebben en wel hierom.

Wie beschuldigt die bewijst

In de eerste plaats legt Dutch Filmworks de bewijslast bij de internetterFilmpje illegaal downloaden? Betalen!. Dat is de omgekeerde wereld, want als iemand van je internetverbinding gebruik heeft gemaakt, moet jij opeens moeite doen en diep in je buidel tasten om je onschuld te bewijzen. Nee, wat Bits of Freedom betreft geldt: wie beschuldigt die bewijst.

Wat als je als internetter wel wil betalen, maar dat vanwege het gebrekkige aanbod niet kunt?

Dit ontmoedigt delen van internetverbinding

In de tweede plaats ontmoedigt Dutch Filmworks hiermee het delen van je internet­verbinding. Als je vrienden op bezoek zijn, dan geef je ze niet alleen biertje, maar ook het wachtwoord voor draadloos internet. Maar als één van die vrienden onbewust nog een illegale download op zijn laptop open heeft staan, loop jij het risico op een blafbrief met een duur voorstel om een rechtszaak af te kopen. Het plan van de distributeur ontmoedigt het delen van je internet.

Pak liever op kleine schaal grote vergrijpen aan

We vinden het moeilijk verteerbaar dat iemand die sporadisch illegaal een film download het risico loopt op een torenhoge boete van honderden euro's. Dat staat niet in verhouding met elkaar. We zien de kop van het nieuwsbericht nu al voor ons: “Tiener moet negenhonderd euro boete betalen voor downloaden film.” We vinden het niet meer dan logisch dat de distributeur achter criminelen aangaat die op grote schaal illegaal films up- en downloaden, maar dat is niet wat Dutch Filmworks zegt te gaan doen. Anders gezegd: pak liever op kleine schaal grote vergrijpen aan dan op grote schaal kleine vergrijpen.

Dutch Filmworks negeert eigen rol

De branche­vereniging NVPI zegt tegen de NOS over die illegale downloads: “Vooral bij nieuwere films is het een groter probleem omdat het aanbod van Netflix op dat punt wat ouder is.” En dat maakt het allemaal nog problematischer: de filmindustrie heeft nog altijd niet het onderliggende en zelfgecreëerde probleem opgelost. Wat als je als internetter wel wil betalen, maar dat vanwege het gebrekkige aanbod niet kunt?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag