Zaterdag 2 september: Privacy Café in Groningen

De week van Margrethe Vestager, druk om je te conformeren en privacyhumor

Bits of Freedom 2016 Annual Report has been published

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Credits:
FOTO: DW!zzy

EU-commissaris versus Silicon Valley

Margrethe Vestager is als EU-commissaris verantwoordelijk voor mededinging. Zij heeft met haar krachtige besluiten al een aantal bedrijven uit Silicon Valley de kast op gejaagd. Apple vond haar beslissing om belastingen na te heffen op de winsten in Ierland "total political crap" en ook Google kon niet blij zijn geweest met de miljardenboete voor monopolistisch gedrag rondom Google Shopping. Bij De Correspondent staat een mooi portret van Verstager. Een Deense journalist volgde haar op de dag dat ze de boete voor Google bekend maakte. Luister ook vooral naar het Recode Decode podcastinterview met deze speciale en glasheldere politicus.

Het sleepnet en de druk om je te conformeren

Wouter Moraal schreef op het blog van de uitgever Lebowski een heel persoonlijk verhaal over hoe het aankomende sleepnet voor de geheime diensten kan leiden tot de druk om je conformeren aan de status quo. Zelf durfde hij een tijd geen kritische links over geheime diensten te delen op Twitter en heeft hij een vriendin die niets kritisch over de Verenigde Staten op Facebook durft te zetten sinds Trump daar de president is. Moraal is bang dat na het invoeren van het sleepnet dit soort zelfcensuur alleen maar toe zal nemen.

Zero-rating is niet de manier om mensen online te krijgen

Wij hebben eerder uitgelegd waarom we de pogingen van Facebook om meer gebruikers te vinden door mensen in arme landen gratis Facebook aan te bieden bij hun mobiele telefoonabonnement niet zo sympathiek vinden Humanitair-vrijheids-vrede-mensenrechten-project-Facebook. Mozilla heeft met een aantal internationale organisaties onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met het internet als ze alleen Facebook en een paar andere diensten gratis kunnen gebruiken. Kan dat dienen als opstapje naar het echte internet? Volgens het onderzoek niet. Deze manier van internet gebruiken wordt vooral gedaan vanuit een kostenbesparing en wordt gebruikt als er niet genoeg middelen zijn voor het echte internet. Daarnaast zijn er nog veel andere barrières, denk aan digitale geletterdheid, die ervoor zorgen dat mensen geen toegang hebben tot het net.

Gaat de blockchain onze apparaten veilig houden?

Computerwetenschapper Megan Squire houdt een pleidooi voor het beschermen van de apparaten waarmee we online gaan. We hebben nu voor veel van onze communicatie end-to-end-versleuteling. Maar daar heb je heel weinig aan als het vervolgens heel makkelijk is om in je apparaten in te breken. We moeten dus op zoek naar nieuwe manieren om onze apparaten te beveiligen. En hoewel het bij ons op kantoor vooral een grap is om de blockchain als panacee voor elk probleem te noemen linkt Squire wel degelijk naar interessant onderzoek dat verkent hoe de blockchain gebruikt kan worden om onze apps te valideren, om zeker te weten dat niemand onze data gewijzigd heeft en om onze privacy te beschermen.

Privacyhumor om te lachen

Soms maakt een grap in één keer duidelijk hoe iets echt zit. Simon Davies zette op zijn blog The Privacy Surgeon twaalf scherpe privacy cartoons op een rijtje.

Internetkunst: een Giga-GIF

Tot slot een mooi stukje internetkunst: deze 'S K Y L I G H T' GIF is zo groot dat je moet scrollen in je browser om hem helemaal te verkennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.