• Menu

0 recente resultaten

De week van Splinternet, pro-phishers en de moeilijke vragen van Facebook

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Google versus het Canadese hooggerechtshof

Het Canadese hooggerechtshof vindt dat zij het recht heeft om Google te dwingen om wereldwijd zoekresultaten te verwijderen. Het Canadese technologiebedrijf Equustek eiste dat Google de website van een bedrijf dat hun product had nagemaakt niet meer in hun resultaten zou tonen. Google deed dit alleen voor de Canadese versie van hun zoekmachine. De Canadese rechter heeft nu aangegeven dat Google deze website nergens meer mag laten zien.

We delen de zorg van Google en de Canadese communicatiewaakhond OpenMedia: een uitspraak als deze kan het precedent zijn voor de opkomst van meer censuur online. Je wilt toch niet dat een overheid aan de andere kant van de wereld websites internationaal kan blokkeren?

Splinternet?

Om nog even verder te gaan op censuur: Davey Alba beschrijft in dit artikel in Wired hoe steeds meer landen rechtszaken aanspannen om content wereldwijd te laten verwijderen: lokale regels op globaal niveau toegepast.

Deze trend brengt een risico met zich mee: verschillende landen hebben verschillende normen over wat er online geuit mag worden. het zou zorgwekkend zijn als online platformen zich voortaan schikken aan de normen van het minst tolerante land.

Censuur is sowieso een slippery slope.

Anything that’s mildly controversial is probably illegal in some authoritarian country. So we could end up with a really sanitized internet, where all that’s left is cute cat photos.

Vivek Krishnamurthy

De moeilijke vragen van Facebook

Facebook is de laatste tijd open over de moeilijke vraagstukken die ze door de omvang en de invloed van hun platform tegenkomen: wat gebeurt er met je online identiteit na je overlijden; hoe actief moet Facebook posts monitoren, modereren en verwijderen; wie bepaalt wat fake news is; is social media goed of nuttig voor de democratie; hoe gebruiken we data op een manier waar iedereen beter van wordt (en schaden we het vertrouwen van onze gebruikers niet); en hoe moet de jeugd leren om uiting aan zichzelf te geven in deze nieuwe digitale omgeving?

In een eerste artikel in deze reeks beschrijft Facebook haar overwegingen bij het blokkeren van extremistische content. Sam Biddle benoemd in een artikel voor The Intercept dat het opmerkelijk is dat terroristische organisaties als Al Qaeda en ISIS er 11 keer in genoemd worden, maar er geen woord gerept wordt over domnestic terrorism en white supremacy. De onderliggende vraag is natuurlijk of het uberhaupt een goed idee is dat Facebook bepaalt wie een terrorist is en wie een vrijheidsstrijder. Biddle denkt daar anders over:

If the company wants to live up to its commitments here, it will require even harder work, harder thinking, harder scrutiny, and harder debates. Yes, it might require sometimes banning extremists in cowboy hats.

Sam Biddle

Vijf weken lang getest worden door pro-phishers

Lily Hay Newman liet zich vijf weken lang aanvallen door pro-phishers, en zag haar wantrouwen voor iedere email groeien. Hoewel ze uiteindelijk zonder schade door de test kwam, was er wel een bijkomend probleem: ze durfde een email over een verplichte cybersecurity-training niet te openen.

It’s much easier for digital attackers to install malware on a computer or gain access to a network by tricking people into interacting with questionable web content than through purely technological hacks. Human tendencies turn out to be much easier to exploit than complex digital defenses

Lily Hay Newman

Hansel and Gretel Armory

En tot slot: je vrijwillig laten surveilleren (of meekijken) in de nieuwe kunstinstallatie van Ai Weiwei, Jacques Herzog en Pierrre de Meuron. In de Hansel and Gretel Armory wordt de bezoeker geconfronteerd met de digitale broodkruimels die zij achterlaten. De installatie staat weliswaar in Manhatten (tot 6 augustus), maar ook wij kunnen op een afstand ervan genieten: via de website kan je op een livestream meekijken. Verwacht een confronterende demonstratie van conform gedrag onder druk van surveillance:

You can surveil people entering both parts of the artwork. Everyone is instructed to pause to be photographed, and we comply, without thought, leaving behind digital bread crumbs.

Roberta Smith

De installatie is een demonstratie van surveillancetechnologieën, maar laat ook zien hoe onbetrouwbaar de algorithmes hierachter zijn: aan het eind kan je met gezichtsherkenningsoftware je beelden terughalen, al wordt je van tevoren al duidelijk gemaakt dat die in 30% van de gevallen werkt. Hiermee vragen de kunstenaars de bezoekers ook kritisch na te denken over de inzet van drone strikes.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag