Wie zorgt ervoor dat jij niets naars ziet op Facebook en YouTube?
Om te kunnen beoordelen of foto's wel door de beugel kunnen worden er door bedrijven als YouTube en Facebook duizenden content moderators ingehuurd. Deze mensen kijken dagenlang naar de meest verschrikkelijke beelden om te bepalen of ze wel of niet verwijderd moeten worden of dat er misschien zelfs aangifte moet worden gedaan. In dit artikel van GQ schrijft een oud medewerker in een team van Google hoe het voor hem was om 'schoonmaker' te zijn op het internet.
In een aflevering van Note to Self wordt er meegekeken met een moderator, maar komen ook de moeilijke vragen aan bod: Waarom worden de mensen die dit werk doen niet als volwaardige medewerkers gezien? Hoe zit het met vrijheid van meningsuiting en censuur? Hebben de platforms zelf verantwoordelijkheid voor wat er online staat door de manier waarop zij het mogelijk maken om materiaal te delen?
Neeltje de Bruin
Interessant nieuw format voor de “De week van…”. Het geeft wat meer context aan de verhalen, en het lijkt wat minder gejaagd, top.
B@S
Wat Jason Ditzian beschijft, is een misselijkmakend geval van uitsluiting.
Nou heb ik vooralsnog niet zelf meegemaakt dat het niet hebben van een Facebook-account een overeenkomst in de fysieke wereld beëindigt of onmogelijk maakt, maar ik zie de bui al een tijdje hangen. Er zijn veel organisaties die geen website meer hebben, maar alleen “op Facebook zitten” en op die manier een account afdwingen.
Stel nou dat zich Nederlandse voorbeelden aandienen, wat kan Bits Of Freedom dan doen? Ook in Nederland is de reactie over het algemeen “Wat is het probleem? Het kost vijf minuten om een account te maken.”
gs1966
Die Facebook-uitsluiting si maar een kwestie van tijd. Zelfs de overheid (bv. publieke omroep) biedt soms diensten uitsluitend aan via Facebook. En wat te zeggen van de Google Play dominantie? Ik kan bijna geen apps op m’n smartphone zetten omdat dat allemaal via GP gaat, niemand neemt zich de moeite om zoiets gewoon op een website te zetten. En GP-account aanmaken = inleveren van persoonlijke data. Om deze reden is bv. Signal voor mij een no-go.
Als we in het niet-digitale bestaan onze boodschappen enkel bij een specifieke supermarktketen zouden mogen doen, zou er onmiddelijk worden ingegrepen. Maar digitaal mag dit. En ik erger me aan politici die blijkbaar te dom zijn om zich de gevaren van de FB / Google /apple /etc. dominatie in te zien. Die lui zijn er toch om mijn vrijheid te waarborgen?
gs1966
Correctie, signal is wel buiten GP om te installeren, zie
https://signal.org/android/apk/
Open Whispers Systems raadt dit zelf echter af, en geeft aan dat GP volgens hen veiliger is.
Hans de Zwart
We zouden bijvoorbeeld aan het desbetreffende bedrijf kunnen vragen om ook inloggen zonder Facebook account mogelijk te maken.
anna
Facebook-uitsluiting heb ik ook al voorbij zijn komen op ticket (her)verkoopwebsite TicketSwap. Je mag pas tickets aanbieden als je;
a. een Facebook-account hebt
b. een minimaal aantal vrienden op dat account hebt.
Verontrustende zaken zijn dit.
B@S
Ouch. Dat doet zeer. Punt b betreft feitelijk al een social score. Kunnen we geen lijstje maken van partijen die zich hiermee inlaten?
Hans de Zwart
Wow, die kende ik nog niet… Dank voor het delen!
Key
Een paar maanden geleden weigerde een automatische NVidia software update van m’n videokaart, omdat ik niet kon inloggen op facebook (omdat ik geen facebook account heb). Bizar.
Hans de Zwart
Inderdaad bizar. Heb je er toevallig screenshots van?