Valse zendmasten mogen niet zomaar

De week van schoonmakers van het internet, Facebook vs. Black Mirror en Super Mario AR

Minister geeft lesje “Creatieve Wetsinterpretatie”

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

Wie zorgt ervoor dat jij niets naars ziet op Facebook en YouTube?

Om te kunnen beoordelen of foto's wel door de beugel kunnen worden er door bedrijven als YouTube en Facebook duizenden content moderators ingehuurd. Deze mensen kijken dagenlang naar de meest verschrikkelijke beelden om te bepalen of ze wel of niet verwijderd moeten worden of dat er misschien zelfs aangifte moet worden gedaan. In dit artikel van GQ schrijft een oud medewerker in een team van Google hoe het voor hem was om 'schoonmaker' te zijn op het internet.

In een aflevering van Note to Self wordt er meegekeken met een moderator, maar komen ook de moeilijke vragen aan bod: Waarom worden de mensen die dit werk doen niet als volwaardige medewerkers gezien? Hoe zit het met vrijheid van meningsuiting en censuur? Hebben de platforms zelf verantwoordelijkheid voor wat er online staat door de manier waarop zij het mogelijk maken om materiaal te delen?

Online zoeken naar een huidziekte? Niet veel later info over die huidziekte op je deurmat!

In Amerika zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het koppelen van een online identiteit aan een offline identiteit. In een artikel in Gizmodo laten Kashmir Hill en Surya Mattu zien hoe ver dit kan gaan. Het bedrijf Acurian maakt bijvoorbeeld 'nep'-websites over onderzoek naar bepaalde medische aandoeningen. Deze zijn alleen maar bedoeld om gegevens te verzamelen en zo surfgedrag te koppelen aan een fysiek woonadres. Zo kon het (waarschijnlijk) gebeuren dat iemand die voor een vriend zocht naar een specifieke huidziekte een paar dagen later het aanbod in de brievenbus kreeg om mee te doen aan een medisch onderzoek.

 

Gaat Europa de monopoliepositie van de techgiganten aanpakken?

Veel van de problemen die we zien met de grote technologieplatforms als Google of Amazon worden veroorzaakt door het feit dat ze in hun markt een monopoliepositie innemen. De informatie-asymmetrie en het gebrek aan alternatieven zorgt voor afhankelijkheid voor gebruikers en werkt marktfalen in de hand. Wired schreef een lang artikel over hoe de toezichthouder voor competitie op de markt er nu van overtuigd is dat privacy in feite een antitrust issue is. Maakt Facebook bijvoorbeeld misbruik van haar macht door gebruikers akkoord te laten gaan met problematische voorwaarden?

Geen Facebook account? Dan ook niet autodelen

Jason Ditzian beschrijft hoe hij zonder Facebook account opeens niet meer gebruik kan maken van een autodeel-dienst die hij al jaren gebruikt. Hij ziet een bredere trend waar het Facebook is die eigenlijk een soort sociale score uitdeelt. Facebook als hoeder van je reputatie zeg maar.

Laat je het aan ons weten als jij weleens bent buitengesloten omdat je geen Facebook account hebt?

Super Mario in Augmented Reality

Eindelijk een nuttige toepassing van AR (augmented reality): Super Mario! Een project van Abhishek Singh.

Supermario as AR in real life

 1. Neeltje de Bruin

  Interessant nieuw format voor de “De week van…”. Het geeft wat meer context aan de verhalen, en het lijkt wat minder gejaagd, top.

 2. B@S

  Wat Jason Ditzian beschijft, is een misselijkmakend geval van uitsluiting.

  Nou heb ik vooralsnog niet zelf meegemaakt dat het niet hebben van een Facebook-account een overeenkomst in de fysieke wereld beëindigt of onmogelijk maakt, maar ik zie de bui al een tijdje hangen. Er zijn veel organisaties die geen website meer hebben, maar alleen “op Facebook zitten” en op die manier een account afdwingen.

  Stel nou dat zich Nederlandse voorbeelden aandienen, wat kan Bits Of Freedom dan doen? Ook in Nederland is de reactie over het algemeen “Wat is het probleem? Het kost vijf minuten om een account te maken.”

  • gs1966

   Die Facebook-uitsluiting si maar een kwestie van tijd. Zelfs de overheid (bv. publieke omroep) biedt soms diensten uitsluitend aan via Facebook. En wat te zeggen van de Google Play dominantie? Ik kan bijna geen apps op m’n smartphone zetten omdat dat allemaal via GP gaat, niemand neemt zich de moeite om zoiets gewoon op een website te zetten. En GP-account aanmaken = inleveren van persoonlijke data. Om deze reden is bv. Signal voor mij een no-go.
   Als we in het niet-digitale bestaan onze boodschappen enkel bij een specifieke supermarktketen zouden mogen doen, zou er onmiddelijk worden ingegrepen. Maar digitaal mag dit. En ik erger me aan politici die blijkbaar te dom zijn om zich de gevaren van de FB / Google /apple /etc. dominatie in te zien. Die lui zijn er toch om mijn vrijheid te waarborgen?

  • Hans de Zwart

   We zouden bijvoorbeeld aan het desbetreffende bedrijf kunnen vragen om ook inloggen zonder Facebook account mogelijk te maken.

 3. anna

  Facebook-uitsluiting heb ik ook al voorbij zijn komen op ticket (her)verkoopwebsite TicketSwap. Je mag pas tickets aanbieden als je;
  a. een Facebook-account hebt
  b. een minimaal aantal vrienden op dat account hebt.

  Verontrustende zaken zijn dit.

  • B@S

   Ouch. Dat doet zeer. Punt b betreft feitelijk al een social score. Kunnen we geen lijstje maken van partijen die zich hiermee inlaten?

  • Hans de Zwart

   Wow, die kende ik nog niet… Dank voor het delen!

 4. Key

  Een paar maanden geleden weigerde een automatische NVidia software update van m’n videokaart, omdat ik niet kon inloggen op facebook (omdat ik geen facebook account heb). Bizar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.