• Menu

0 recente resultaten

De week: #BigBoseIsWatching, de boekenkast van Google en duizelingwekkende GIF’s

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Slimme apparaten hebben de neiging om phone home-achtige activiteiten naar het mothership te ontplooien. Bose is het meest recente voorbeeld van deze trend. Je koopt voor een paar honderd euro een koptelefoon, installeert de app omdat je er dan meer uit kunt halen, om er vervolgens achter te komen dat Bose meeluistert naar wat jij luistert en die gegevens doorverkoopt aan datahandelaren. Kyle Zak vond dat net zo'n matig idee als wij en heeft Bose daarom aangeklaagd.
  • Phishing, mensen verleiden om te klikken op een onveilige link, blijft één van de hardnekkigste beveiligingsproblemen. Het feit dat je met speciale karakters een URL eruit kunt laten zien als apple.com terwijl het in werkelijkheid een hele andere URL is helpt niet daarbij. De browsermakers schijnen hard te werken aan een oplossing.
  • Scott Rosenberg schreef een mooi stuk over hoe het idee van Google om alle boeken ter wereld in te scannen op een steeds lager pitje gezet wordt. We vonden het grappig om te lezen dat het zo snel mogelijk scannen van boeken inmiddels dezelfde vingervlugheid vereist als het spelen van een gitaar.
  • Cathy O'Neil kwam wat ons betreft met één van de scherpste analyses over de United Airlines passagier die met geweld uit het vliegveld werd gezet. Ze laat zien dat algoritmisch was bepaald dat dit de passagier was die —vanuit het perspectief van de vliegtuigmaatschappij— het minste waard was. Een maatschappij waarin dit gemeengoed wordt is geen prettig vooruitzicht. Ze maakt ook nog een tweede punt: het feit dat deze man betaald had en dus het recht had om te blijven zitten is minder relevant dan het feit dat we mensen sowieso niet op deze manier moeten behandelen als we ze hun waardigheid willen laten behouden.
  • Bruce Schneier beargumenteert weer eens glashelder dat het écht verstandiger is om kwetsbaarheden in onze infrastructuur op te lossen in plaats van dat je ze laat misbruiken door criminelen en dictatoriale overheden. Ook als het handig is voor je eigen opsporingscapaciteiten. Luistert u Eerste Kamer?
  • Tot slot hebben we verschrikkelijk genoten van de duizelingwekkend fascinerende gifjes van Adam Pizurny. Check die Tumblr.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag