• Menu

0 recente resultaten

Foto: Anas Alshanti

In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je Facebook meer privé wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je gaat solliciteren of misschien wel gewoon omdat je eerst niet zo goed in de gaten had dat je geplaatste berichten openbaar en dus voor iedereen zichtbaar waren.

Voor nieuwe en recente berichten is dat gemakkelijk aan te passen, je kiest simpelweg de doelgroep die jouw bericht mag zien en je bent klaar. Maar hoe zit het nu met al die oude berichten die openbaar staan of die door vrienden van vrienden kunnen worden gezien?

Slechts vier keer klikken

Je kunt natuurlijk de zichtbaarheid van ieder bericht stuk voor stuk aanpassen. Dat is een enorm karwei als je Facebook al wat langer gebruikt. Gelukkig kan het handiger en sneller. Bij de privacy-instellingen kun je de zichtbaarheid van al je oude berichten die nu nog zichtbaar zijn voor iedereen of door vrienden van vrienden in één keer beperken.

  1. Ga in de hoek rechtsboven naar ‘Instellingen’.FacebookPrivacy-1
  2. Klik vervolgens in het menu links op ‘privacy’.
  3. Onder ‘wie kan mijn inhoud zien?’ kun je de zichtbaarheid van je oude berichten beperken door te klikken op ‘Eerdere berichten beperken’. Als je hiervoor kiest, worden je oude berichten waarvan de zichtbaarheid is ingesteld op ‘vrienden van vrienden’ of ‘openbaar’ in één keer gewijzigd naar ‘vrienden’.
  4. Facebook vraagt nog even aan je of je het zeker weet, dus nog één klik.

Je kunt ook de video-instructie van de Electronic Frontier Foundation (Engels) bekijken om te zien hoe je dit instelt.

Niet alles wordt onzichtbaar

Er zijn een paar dingen die je je moet realiseren voordat je de wijziging doorvoert:

  • Je berichten blijven zichtbaar voor de personen die je hierin getagd hebt en het publiek waarmee zij hun getagde berichten delen.
  • Je wijzigt alleen de zichtbaarheid van berichten die nu nog op ‘openbaar’ of ‘vrienden van vrienden’ staan naar ‘vrienden’. Je kunt geen andere doelgroepen kiezen.
  • Deze instelling heeft alleen betrekking op de berichten die je zelf hebt geplaatst. De zichtbaarheid van berichten van anderen waarin jij getagd bent, wijzigt dus niet.
  • Tot slot wijzigt deze instelling niet voor welke doeleinden Facebook zelf jouw gegevens mag gebruiken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag