• Menu

0 recente resultaten

De Week: identiteitsdiefstal op Grindr, de expansiedrift van Google en anoniem Twitteren.

Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • We hebben een nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Trouw zette naar aanleiding van het aftreden van Van der Steur op een rijtje hoe moeilijk het is om als "sheriff des vaderlands" het einde te halen. Alleen Winnie Sorgdrager is dat in de afgelopen 25 jaar gelukt.
  • Op Wired.com stond een afgrijselijk verhaal over een man van wie de identiteit wordt misbruikt op Grindr. Het is blijkbaar heel makkelijk om te doen alsof je iemand anders bent op het sociale netwerk. Grindr reageerde niet adequaat en is nu door het slachtoffer voor de rechter gesleept.
  • Er was deze week ophef over het Britse bedrijf Cambridge Analytica dat, door middel van psychologische analyses van Facebook-gebruikers, Trump aan de verkiezingszege zou hebben geholpen. Heldin Cathy O’Neil haalde op Bloomberg de angel uit dit verhaal: dit gebeurt al heel lang en Clintons campagne maakte bovendien nog veel meer gebruik van dit soort technieken. Een duidelijk gevalletje van don’t believe the hype.
  • Stel je wilt ├ęcht anoniem op Twitter opereren (bijvoorbeeld om te ageren tegen een surveillerende overheid). Hoe doe je dat eigenlijk? The Grugq helpt je op weg. Maar: zoals met alle opsec (operations security) blijkt ook hier weer dat er heel wat discipline vereist is.
  • Google is zijn eigen Root Certificate Authority begonnen. Op Hacker News stond daarop deze zorgwekkende reactie van aduffy: "You can now have a website secured by a certificate issued by a Google CA, hosted on Google web infrastructure, with a domain registered using Google Domains, resolved using Google Public DNS, going over Google Fiber, in Google Chrome on a Google Chromebook. Google has officially vertically integrated the Internet."
  • En tot slot: wat gebruik je als je jouw kunstmatige neurale netwerk wilt trainen om een hond te herkennen? Juist, deze TraiNNing Cards.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag