• Menu

0 recente resultaten

De Week

De dupe van je data, technical debt en de 14 dingen die Google van je weet. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De Consumentenbond heeft de eerste resultaten van haar ‘De dupe van je data’-project gepubliceerd. Het blijkt dat veel mensen een te hoge waarborgsom moeten betalen bij hun energieleverancier en dat sommige mensen onterecht een mobiel abonnement wordt geweigerd. Soms is dit op basis van het gedrag van de vorige bewoners op een adres, soms is het alleen op basis van de postcode zelf.
  • Ryan McGeehan beschrijft in een post op Medium wat hij heeft geleerd van een jaar lang reageren op beveiligingsincidenten. Vooral het concept van ‘technical debt‘ is interessant: veel startups werken hard aan het uitbouwen van functionaliteit en lopen dan een achterstand op in beveiliging. Zijn advies: loop die achterstand in.
  • Herbert Blankesteijn schreef Vertrouw ons nou maar, een boek over de opkomst en ondergang van de stemcomputer. Hij sprak er afgelopen week over bij de OVT op Radio 1.
  • Sommige landen (bijvoorbeeld Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten) proberen de beveiligde chatapp Signal (winnaar van de Felipe Rodriguez Award) te blokkeren. Signal heeft in de strijd tegen censuur vanaf deze week een slimme omweg voor hun communicatieverkeer bedacht: ze sturen het via de Google App engine waardoor het lijkt op een Google zoekopdracht. Om Signal te blokkeren moet je dus heel Google blokkeren.
  • Het Tor project heeft tien principes voor het beschermen van gebruikers geformuleerd. Ze zijn gericht op het ‘overleven’ met een repressieve overheid, maar uiteindelijk zijn het vrij fundamentele principes die overal nuttig kunnen zijn.
  • Google weet op een bepaalde manier meer over ons dan we over onszelf weten. PC World heeft bijvoorbeeld een lijstje gemaakt van 14 persoonlijke details die bij Google op de servers staan. Zaken als een volledige geschiedenis van al je stem-commando’s, of het lijstje van je beste vrienden (in de zin van de mensen met wie je het meeste contact hebt), maar ook de geschiedenis van waar je allemaal ooit geweest bent of de volledige lijst van webpagina’s die je ooit in Google’s Browser Chrome hebt bezocht.
  • Tot slot, goed nieuws op het gebied van netneutraliteit: de toezichthouder dwingt T-Mobile te stoppen met het benadelen van nieuwe en innovatie online muziekdiensten.

Op vrijdag 30 december zal er geen set links verschijnen. De volgende edititie van ‘De Week’ is op vrijdag 6 januari.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag