De Week

iPhone vs Trump, het Hacker Lexicon en hoe is het met jouw computervaardigheid? Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De filmstudent Anthony van der Meer was benieuwd of hij het leven van een telefoondief met Find my Phone op afstand kon volgen. Dat bleek meer dan mogelijk: “Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik deze man kende, omdat ik via zijn telefoon zo direct in zijn leven kon kijken.” Lees het interview en bekijk de film.
  • Crowd Supply is een crowdfunding site voor “originele, bruikbare en respectvolle” hardwareprojecten. Ze hebben een hele sterke Proclamation of User Rights op hun site staan. Wat zou het fijn zijn als elke hardwaremaker zich hieraan zou houden!
  • John Naughton schreef een lang stuk voor de Guardian: Has the internet become a failed state? Zijn conclusie: we leven in een paradoxale internetwereld die zowel fantastisch mooi is, als bijzonder angstwekkend, een conditie van ‘informed bewilderment’. Het is dus verstandig om op een meer structurele manier (bijvoorbeeld via scenario’s) na te denken over de toekomst.
  • De OECD heeft internationaal onderzoek gedaan naar hoe computervaardig mensen zijn. De Nielsen Norman Group laat in een blogpost zien dat het er slechter voor staat dan je waarschijnlijk denkt: in 33 landen kan maar één derde van de bevolking taken van een gemiddeld moeilijkheidsniveau uitvoeren. Wat ons natuurlijk wel opvalt is dat het in Nederland beter gaat dan in de meeste andere landen. Maar ook bij ons is er nog genoeg ruimte voor verbetering.
  • Wired legt heel helder uit what Perfect Forward Secrecy is. Lees ook de andere bijdragen in hun Hacker Lexicon.
  • Allround held Bruce Schneier mocht komen getuigen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze waren benieuwd naar de rol van Internet of Things apparaten in een aantal recente cyberaanvallen. Schneier is glashelder: de problemen zijn zo groot dat overheidsingrijpen de enige oplossing is. Lees hier zijn verklaring (PDF).
  • Steven Levy, tot slot, schrijft dat de iPhone belangrijker is dan Donald Trump: “It might not feel like it today, but technology and science is a bigger story than Donald Trump. Think about it. Who ran Italy when Galileo made his discoveries? How was Italy even run back then? Who was king during the industrial revolution in England? The quirks and flaws of government leaders are not relevant information when studying the enlightenment. In the long run, the Galileos and James Watts of the world have even more influence than the Napoleons.” Hoopvol of schrale troost?

.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.