Kan je niet kiezen? Kijk De Wereld Draait Door

Stem nu! Edith Schippers, Rob Bertholee en WhatsApp kanshebbers Big Brother Awards 2016

“Kun je zomaar verdwijnen?”

Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op de grootste privacyschender van het jaar via bigbrotherawards.nl/stem/. De genomineerden voor de Big Brother Awards Publieksprijs 2016 zijn: Edith Schippers, Rob Bertholee (hoofd AIVD) en WhatsApp. Stemmen kan tot en met 13 november. De feestelijke uitreiking van de Big Brother Awards is op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Edith Schippers brokkelt medisch beroepsgeheim verder af
In september stuurde Edith Schippers haar voorstel naar de Tweede Kamer om de Wet marktordening gezondheidszorg aan te passen. De inzenders benadrukken de waarde van het medisch beroepsgeheim als “essentieel patiëntenrecht” dat “de veilige arts-patiëntrelatie” beschermt. Het wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken. Dit is al mogelijk bij patiënten die zorg afnemen bij zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar. Minister Schippers wil deze inzagemogelijkheid nu verder uitbreiden. Het steekt des te meer dat het medisch beroepsgeheim steeds verder afbrokkelt omwille van het bestrijden van fraude dat voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1% van de totale zorgkosten bedraagt.

Hoofd AIVD is privacydiscussie beu… en versleuteling eigenlijk ook
In een interview in De Volkskrant zet Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, privacy en veiligheid neer als elkaars tegenpolen. Of in de woorden van Bertholee zelf: ”hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?”. Zijn suggestie dat als er een aanslag plaats zou vinden privacyvoorvechters dat zouden hebben “toegestaan”, viel de indieners in het verkeerde keelgat. Met dit soort uitlatingen wordt een beargumenteerd debat volgens hen onmogelijk gemaakt. Maar Bertholee’s wens om het gebruik van versleuteling in te perken en toegang te krijgen tot versleutelde communicatie is uiteindelijk voor velen de belangrijkste reden om hem te nomineren. Door het beperken van versleuteling worden alle internetters in Nederland kwetsbaarder voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten. De inzenders wijzen op de negatieve gevolgen van het beperken van versleuteling en het daarmee in gevaar brengen van “niet alleen onze burgerlijke vrijheden, maar ook onze welvaart”.

WhatsApp status: Belofte gebroken
WhatsApp was zo veelbelovend. Zelfs nadat het bedrijf in 2014 was overgenomen door Facebook schreef het: “Respect for your privacy is coded into our DNA”. Mark Zuckerberg zei zelf nog: “We are absolutely not going to change plans around WhatsApp and the way it uses user data.” Begin 2016 beschermden ze ook in één keer de communicatie van meer dan een miljard gebruikers door hun chats te versleutelen met end-to-end encryptie. Die “juichstemming” sloeg dit najaar hard om. WhatsApp wijzigde haar voorwaarden waardoor ze gegevens gaat delen met Facebook. Maar wat er precies gedeeld wordt? Dat blijft onduidelijk. Een échte keuze kregen de trouwe gebruikers van de app niet. Wie binnen 30 dagen zijn of haar instellingen niet aanpaste, zou als vanzelf toestemming geven “om je ervaring met advertenties en producten op Facebook te verbeteren”. De opt-out? Die geldt voor het verwerken van data voor dat ene doel – voor alle andere doeleinden gaat het datadelen met Facebook rustig door.

Positieve bijdrage aan privacy
Ook is er aandacht voor mensen die een positieve bijdrage leveren aan privacybescherming. Zo wordt ook de Felipe Rodriguez Award uitgereikt, vernoemd naar een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. Felipe overleed in 2015, maar zijn levensverhaal toont hoeveel verschil een individu kan maken. Bits of Freedom hoopt dat zijn voorbeeld anderen inspireert om zich in te zetten voor internetvrijheid.

Over de totstandkoming van de Awards
Iedereen kon kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via de website bigbrotherawards.nl. De kandidaten die het vaakst genoemd zijn, vormen nu automatisch de drie genomineerden.
Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media-)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven om nominaties voor de Expertprijs in te sturen. Deze worden 7 november bekend gemaakt.

Over de Big Brother Awards
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. 
De uitreiking wordt georganiseerd door Bits of Freedom, dé Nederlandse organisatie die opkomt voor internetvrijheid. Het doel is om met een serieuze knipoog aandacht te vragen voor de staat van privacy in Nederland. Vorig jaar waren de winnaars, zowel Ronald Plasterk als de korpschef van de Nationale Politie, aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. In 2014 gaf Edward Snowden een speech voor het winnen van de positieve prijs.

 

 1. Mieke

  Edith Schippers mag als eerste op deze lijst.

 2. Willie

  De zichzelf dienende Edith Schippers -en voor haar ook ex-minister Hoogersvorst, die samen met haar aan de wieg hebben gestaan van dit verderfelijke zorgstelsel – die voorheen in de tabaksindustrie werkzaam was, gnagnagna, en er schijn/blijkbaar goed(si)garen bij spint door op hun hand te zijn en op de hand van de Big Pharma Maffia. Mijns inzien heeft zij reeds lang haar ziel aan de duivel verkocht en is zij niet minister voor Volksgezondheid maar voor Gezondheidsafbraak! Maar wat kun je verwachten van een lid van de partij Voor Verloedering en Destructie!

 3. B@S

  Ik heb m’n stem net aan Edith Schippers gegund. Ik zie dat ik niet de enige ben.

  De wens van de AIVD is al jaren een hangende plaat. Op backdoors zijn de geheime diensten niet serieus uit, want ze zien bij grote broer NSA hoe het ook tegen ze kan werken (tegen wie werken backdoors eigenlijk niet?). Men lijkt eerder aan te sturen op gedwongen key escrow en/of een decryptiebevel. De AIVD bespeelt de publieke opinie met proefballonnetjes en zal dat blijven doen.

  Whatsapp… het is een treurig verhaal, maar het betreft ook een actie die iedereen kon zien aankomen. Het zal ook niet de laatste zijn van het type: eerst de collectieve verslaving consolideren en dan de prijs aanpassen. Facebook gaat zo’n award respectvol negeren.

  Schippers tilt de gegevensonbalans naar een geheel nieuw niveau door medische gegevens (algemeen beschouwd als de meest vertrouwelijke gegevens die een individu kan hebben) te laten doorspelen naar machtige belanghebbenden met een winstoogmerk. De bestaande wet ging al te ver. Fraude als excuus: cijfermatig inderdaad een non-issue. Voor gegevens geldt: eens in handen, blijft in handen. Dit zaakje stinkt op voorhand al naar function creep.

 4. Anoniem

  Heb nog nooit een minister gezien,die zo slecht met zorg voor ouderen omgaat. Schande. Snel afvoeren deze minister.

 5. Pieter

  Heb nog nooit een minister gezien,die zo slecht met zorg voor ouderen omgaat. Schande. Snel afvoeren deze minister.

 6. Peter1984

  Moeilijke keuze! Verdienen allemaal de “prijs”. Op basis van impact zou ik voor Whatsapp kiezen (met 1 miljard gebruikers), maar wat Schippers doet (voor 17 miljoen mensen) is gewoon ongehoord (qua aard van de privacy schending). Zij krijgt mijn stem!

 7. Curly

  Alhoewel Edith Schipper er sowieso een potje van heeft gemaakt. Kreeg laatst een brief van de Provincie, met het verzoek digitaal mee te doen aan het provinciaal onderzoek naar het koopgedrag. Vult men die enquête in, weten ze meteen het ip-nummer van de betrokken deelnemer. Bovendien de ouderen, om wie het meestal gaat hebben vaak geen internet. Ook dom ! Het doel van de enquete is ook nogal wazig. Misschien is deze enquête ook wel een Award waard.

 8. D. van E.

  Ik heb op alledrie gestemd.

  Medisch geheim moet geheim blijven, en elke arts die medische gegevens via WhatsApp verstuurd mogen ze van mij 10 jaar opsluiten wegens schending van het medisch geheim.

  En Schippers dus als eerste als voorbeeld functie van leiderschap.

  Het word tijd dat we een deugdelijk communicatie middel krijgen in dit land. KPN was vroeger de aftap machine van de staat. Maar nu lekt alles wat we doen en denken nog veel meer en veel verder de wereld over. Onze politici zouden moeten vechten voor onze privacy maar nee, lobby bonussen zijn veel aantrekkelijker voor onze dames en heren politici. Straks krijgen we nog een boete wanneer we een envelop dichtplakken.

  Privacy verloedering.

  • Curly

   Alhoewel die Award uitermate geschikt is om het ongenoegen van het privacy minnend publiek bekend te maken. Zou ik samen met die gewonnen Award ook een voetreis naar de koudste plek op aarde willen aanbieden. Weest nou eerlijk, als politici, en/of ambtsdragers, een grote groep mensen, wie dan ook betreffende, wat hun privacy betreft, administratief in hun hemd in de kou laten staan, is een door hun zelf betaalde voetreis naar Siberië, incl. die Award, met een schop onder hun . . . . . toch het minste wat men terug kan doen. Mee eens ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.