• Menu

0 recente resultaten

De Week

Het nieuwe logo van Mozilla, ‘master editor’ Zuckerberg en alternatieve adblockers. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Praktische tip: De contactenlijst op je telefoon is niet goed beveiligd, dus zet er in elk geval geen wachtwoorden, toegangscodes enzovoorts in. Zo waarschuwt Wired.
 • Mozilla is op zoek naar een nieuw logo. Er zijn nu zeven concepten gepresenteerd en jij kan je mening geven!
 • After spending months carefully managing our news, it was the internet, of all things, that bungled our plan.” Een mooi verhaal in The New York Times over als je online wordt geprofileerd, en dat dan vervolgens niet klopt. Met dank aan @JaapGrolleman voor de tip.
 • Internetkunstenaar Constant Dullaart gaat weer los, dit keer op Hoog Catharijne.
 • Yuval Noah Harari beschrijft in de Financial Times hoe het humanisme onder druk staat van wat hij het ‘dataïsme’ noemt, het idee dat Big Data ons beter kan kennen dan dat we onszelf kennen. De kerk (en de KGB) worden volgens hem vervangen door Google en Facebook zodra de autoriteit verschuift van mensen naar algoritmes.
 • Brett Scott laat in The Long + Short zien op welke manier (er gedaan wordt alsof) cash onder druk staat en wat de nadelige gevolgen daarvan zouden kunnen zijn.
 • Afgelopen dinsdag is het boek Weapons of Math Destruction eindelijk uitgekomen. De datawetenschapper Cathy O’Neil laat daarin zien hoe Big Data een gevaar kan zijn voor de democratie. In de Guardian stond alvast een voorpublicatie over hoe algoritmes door onze werkgevers worden ingezet en Cory Doctorow schreef een recensie. We hopen dat zoveel mogelijk beleidsmakers dit belangrijke boek gaan lezen.
 • Richard Stallman, voorvechter van vrije software, verdedigt in de Guardian het gebruik van adblockers. Hij vindt dat uitgevers hun klanten de mogelijkheid moeten bieden om volledig anoniem voor een artikel te betalen. Hij werkt daarom aan GNU Taler een belastbare, anonieme en vrije betaalmethode.
 • De New York Times heeft meer informatie over de NSO Group, makers van spionagesoftware en grootgebruikers van kwetsbaarheden. Voor honderdduizenden euro’s blijk je als overheid iemands telefoon te kunnen infiltreren zonder dat die persoon iets door heeft. Met de ‘room tap’ kun je dan de microfoon van de telefoon gebruiken om het omgevingsgeluid op te nemen.
 • De geopolitiek tak van Google is aan het experimenteren met het inzetten van Google advertenties om radicalisering te voorkomen (of terug te draaien). Wat ons betreft een interessant inkijkje in hoeveel invloed Google op jouw gedachten kan uitoefenen. Stel dat je ‘ISIS’ in dit artikel zou vervangen door ‘Trump’ of door ‘Scientology’, hoe zou je hier dan over denken?
 • Een van de belangrijkste nieuwsfoto’s van de afgelopen decennia, in elk geval een van de bekendste, is die van het ‘Napalm meisje’ tijdens de oorlog in Vietnam. Nadat een Noor het als afbeelding had gebruikt bij een Facebookpost werd zijn account verwijderd. En toen de Noorse krant Aftenposten daarover schreef, werd gevraagd de foto te pixelen of te verwijderen, omdat er op de foto een naakt persoon te zien is. Waarna het overigens alsnog door Facebook werd verwijderd. De hoofdredacteur van Aftenposten schreef op de voorpagina een open brief aan Mark Zuckerberg over zijn rol als “master editor”. En dank aan @Keaplus3 voor deze tip!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag