We moeten verhuizen, wie kent ons nieuwe kantoor?

De Week

Vier tips voor de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

Game Boys, Ad Blockers en Logo. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • We hebben afscheid genomen van Jacob Kohnstamm als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (en publiceerden op ons blog vier tips voor zijn opvolger). In De Correspondent stond een mooi interview met Kohnstamm inclusief prachtige foto’s van Anouk van Kalmthout.
 • Zoe Williams probeert in de Guardian haar digitale schaduw te ontlopen. Ze gaat aan de slag met burner mobiele telefoons, Bitcoin en metalen portemonnees, maar merkt dat het toch wel heel moeilijk is.
 • Bij iedereen bij Bits of Freedom is op de versleutelde chat-app Signal te vinden. Wired schreef een uitgebreid profiel over Moxie Marlinspike, de zeilende ‘crypto-anarchist’ die Signal heeft gemaakt. Een man die je aan het denken zet, bijvoorbeeld door dit soort uitspraken: “I actually think that law enforcement should be difficult,” Marlinspike says, looking calmly out at the crowd. “And I think it should actually be possible to break the law.
 • Aral Balkan citeert een jurist van de uitgever Axel Springer die zegt dat de journalistieke content (van één van hun publicaties) slechts een vehikel is mensen naar de advertenties te laten kijken. Balkan maakt zich zorgen over wat dit betekent voor de journalistiek. Hij laat op dezelfde site zien dat Forbes robots beter behandelt dan mensen.
 • Een pionier op het gebied van onderwijstechnologie is overleden. Seymour Papert was één van de grondleggers van Logo, de programmeertaal voor kinderen.
 • Irriteer je ook altijd aan alle extra opties die je steeds opnieuw uit moet zetten als je online een goedkope vlucht probeert te boeken? Dat is een voorbeeld van een ‘dark pattern’, een ontwerp dat je doelbewust probeert te misleiden. Op Ars Technica vind je een typologie van de verschillende technieken.
 • Heb je nog een oude Game Boy liggen? Tijd om ‘m op te duikelen, want het is misschien wel meer waard geworden door de Pokémon Go-hype.
 1. Peter

  Bedankt voor de links. Hoewel het niet te ontkennen valt wat Moxie Marlinspike heeft betekent en heeft gepresteerd, heb ik er de laatste tijd toch een dubbel gevoel bij.

  Hij gelooft namelijk niet meer in decentrale oplossingen (voor chat apps). Weigert een oplossing door te voeren (bij Signal) waarbij je onafhankelijk bent van Google Cloud Messaging (GCM).

  Uiteindelijk is Signal niets meer dan weer een gesloten communicatie platform (net zoals Whatsapp, Line, Telegram, BBM, etc.) met goede versleuteling. Alle communicatie gaat over een centrale server.

  Ik snap dus ook niet dat alle medewerkers van BOF dit gebruiken (en dus promoten) in plaats van een oplossing waarbij je echte vrijheid krijgt. Is XMPP een niet veel beter alternatief ondertussen? Decentraal, beschikbaar voor elk platform, eigen server mogelijk en met de laatste ontwikkelingen ook mobile friendly. En end to end versleuteling mogelijk (met de cliënt Conversations)….met dank aan Moxie….

  https://gultsch.de/xmpp_2016.html

  (de link naar Wired werkt wel, maar om het artikel te kunnen lezen met je je ad blocker uitzetten).

  • Klaske

   Een beetje uitleg over XMPP kan geen kwaad. Als je geen it-er bent is dit niet zomaar te begrijpen. Dat is een enorm probleem aan het worden: meer dan de helft van de bevolking begrijpt weinig of niets van IT, maar is er straks wel volkomen afhankelijk van.
   Er zijn ‘it-winkels’ nodig, ongeveer zoals rechtswinkels, waar je met je vragen naar toe kunt. Bof doe dit zo nu en dan, maar dat is niet voldoende. Hetzelfde probleem met de discussie ‘open source versus proprietary’. Ik als niet- techneut heb gewoon een veilig systeem nodig en ik moet altijd een it-er vertrouwen. Open source kan ik niet checken. Trouwens, van alle rommel die wordt geproduceerd, is maar weinig gecheckt. En vaak is na het kwaad al geschied voordat het is gekeurd. Dus voor mij geen normaal android toestel (vertrouw Google niet) , maar bv. Jolla ( vertrouw dat een beetje) en Apple (idem) en de nieuwste optie is UnaOS.
   Met mijn naasten gebruik ik versleutelde Telegram. Zover kon ik ze nog krijgen. Zij hebben ook Whatsapp , want ‘dat heeft iedereen’. Dus ja, weer een nieuw gesloten systeem, zoals straks op mijn Unaphone, met Callprotector, levert weer misschien een nieuw probleem op…..

  • Hans de Zwart

   Dank je wel voor de links naar deze interessante artikelen Peter! Principieel gezien heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik vermoed dan ook dat de reden dat mensen Signal gebruiken toch vooral te maken heeft met het gebruiksgemak. Uiteindelijk ben ik er zelf ook niet helemaal comfortabel mee en hoop ik dat we op een gegeven moment op een decentraal (peer2peer?) alternatief uitkomen dat net zo goed werkt als Signal. Vooralsnog had ik met XMPP vooral problemen met het ontvangen van berichten op het moment dat ik of mijn gesprekpartner even offline is geweest.

  • Peter

   Indien de XMPP server XEP-0313 (message archieve management) ondersteunt, werkt het afleveren van (versleutelde) berichten 100% betrouwbaar, ook als je langere tijd/dagen offline bent. Maar dat is mijn eigen ervaring.

   Ik maak nu nog gebruik van de server/client-app: conversations.im*, maar wil op termijn een eigen XMPP-server gaan inrichten. Lijkt me leuk om te leren. Misschien ook een leuke uitdaging voor de systeembeheerder van BOF….en na succesvol toepassen een leuke blog hierover door de systeembeheerder…?

   Ben het wel helemaal met je eens Hans, dat uiteindelijk p2p natuurlijk de beste oplossing is. Het is voor mij bijna niet te begrijpen dat gebruiksvriendelijke p2p (chat)oplossingen maar niet van de grond lijken te komen. Een voordeel van ipv6 is natuurlijk dat dit p2p veel makkelijker zou maken (geen problemen meer met NAT/UPnP).

   * Voor iphone schijnt XMPP app ChatSecure op (korte) termijn ook OMEMO (‘Signal-versleuteling) te gaan ondersteunen. Conversations is ook beschikbaar op Fdroid (als je geen Play Store account wilt/hebt).

 2. Peter

  Waarom geen Signal (behoorlijk uitgebreid artikel, maar ik vond het de moeite waard):

  https://blogs.fsfe.org/h2/2016/05/31/why-privacy-is-more-than-crypto/

  Quote:
  “Ultimately Signal creates a “network effect” that discourages improving the overall trustworthiness of the mobile device, because it punishes users who do so. This undermines many of the promises its authors gives.”

  “In this regard the Signal app is less usable and less trustworthy than e.g. Telegram which encourages independent clients to their servers and has fully free versions.”

 3. Klaske

  Hartelijk dank voor het interview met Kohnstamm. Zeer lezenswaard, vooral omdat er goed en begrijpelijk wordt uitgelegd welke veranderingen zich in de samenleving hebben voorgedaan waardoor ons recht op privacy, onze waardigheid, wordt aangetast. Leuk om die anecdote rond zijn sollicitatie te lezen. Ik denk dat hij gelijk heeft door te stellen dat er meer in Europees verband moet gebeuren.
  Laten we hopen dat zijn opvolger onafhankelijk blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.