• Menu

0 recente resultaten

De Week

Game Boys, Ad Blockers en Logo. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • We hebben afscheid genomen van Jacob Kohnstamm als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (en publiceerden op ons blog vier tips voor zijn opvolger). In De Correspondent stond een mooi interview met Kohnstamm inclusief prachtige foto’s van Anouk van Kalmthout.
  • Zoe Williams probeert in de Guardian haar digitale schaduw te ontlopen. Ze gaat aan de slag met burner mobiele telefoons, Bitcoin en metalen portemonnees, maar merkt dat het toch wel heel moeilijk is.
  • Bij iedereen bij Bits of Freedom is op de versleutelde chat-app Signal te vinden. Wired schreef een uitgebreid profiel over Moxie Marlinspike, de zeilende ‘crypto-anarchist’ die Signal heeft gemaakt. Een man die je aan het denken zet, bijvoorbeeld door dit soort uitspraken: “I actually think that law enforcement should be difficult,” Marlinspike says, looking calmly out at the crowd. “And I think it should actually be possible to break the law.
  • Aral Balkan citeert een jurist van de uitgever Axel Springer die zegt dat de journalistieke content (van één van hun publicaties) slechts een vehikel is mensen naar de advertenties te laten kijken. Balkan maakt zich zorgen over wat dit betekent voor de journalistiek. Hij laat op dezelfde site zien dat Forbes robots beter behandelt dan mensen.
  • Een pionier op het gebied van onderwijstechnologie is overleden. Seymour Papert was één van de grondleggers van Logo, de programmeertaal voor kinderen.
  • Irriteer je ook altijd aan alle extra opties die je steeds opnieuw uit moet zetten als je online een goedkope vlucht probeert te boeken? Dat is een voorbeeld van een ‘dark pattern’, een ontwerp dat je doelbewust probeert te misleiden. Op Ars Technica vind je een typologie van de verschillende technieken.
  • Heb je nog een oude Game Boy liggen? Tijd om ‘m op te duikelen, want het is misschien wel meer waard geworden door de Pokémon Go-hype.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag