Hoe voorkom je dat mail van mailinglijsten in spamboxen belandt?

Regels over communicatiegeheim en cookies moeten worden herzien

Overheid, stop met vragen!

Nu we steeds meer online communiceren, is het van belang dat we erop kunnen vertrouwen dat onze online communicatie privé blijft en anderen niet zomaar met ons surfgedrag mee kunnen kijken. Of je nu belt via je telecomprovider of Whatsapp, je communicatie verdient evenveel bescherming. Toch is dat momenteel niet het geval. Dat moet veranderen.

Na jarenlang onderhandelen werd eerder dit jaar een nieuwe Europese privacywet aangenomen: de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet bevat algemene regels over hoe er met jouw persoonsgegevens moet worden omgegaan. Maar deze wet regelt niet dat je online communicatie vertrouwelijk moet blijven of dat je gedrag online niet zomaar kan worden gevolgd.

Hiervoor is een aparte Europese regeling: de ePrivacyrichtlijn. In deze richtlijn staan specifieke regels over onder andere de vertrouwelijkheid van je communicatie, volgtechnieken zoals cookies, spam en het gebruik van je locatie- en verkeersgegevens door je telecomprovider.

Een deel van deze verplichtingen geldt nu alleen nog voor traditionele telecomproviders en ISPs. Maak je gebruik van Skype, web-based email of van (gratis) WiFi in de bibliotheek? Aanbieders van deze diensten hoeven nu bijvoorbeeld niet te voldoen aan de verplichtingen uit deze richtlijn die de vertrouwelijkheid van je communicatie waarborgen.

Herziening ePrivacyrichtlijn
De Europese Commissie wil de ePrivacyrichtlijn gaan herzien en heeft via een online vragenlijst om input gevraagd. Wij hebben deze vragenlijst ook ingevuld. Onze antwoorden vind je hier. De herziening biedt de kans om in aanvulling op de algemene privacyregels je online communicatie beter te beschermen. Daarbij moet op z’n minst wel rekening worden gehouden met de volgende punten:

Het communicatiegeheim geldt ook online
Zoals hierboven al is vermeld, dient onze communicatie privé te blijven ongeacht of dit online of per telefoon plaatsvindt. Het huidige onderscheid in bescherming is vanuit de gebruiker gezien volstrekt arbitrair. Aanbieders van online communicatiediensten moeten daarom ook verplicht worden om de vertrouwelijkheid van je communicatie te waarborgen.

Zorg voor betere regels voor volgtechnieken (o.a. cookies)
Het is van groot belang dat er betere regels komen die je de vrijheid geven om informatie te vergaren en gebruik te maken van online diensten zonder dat je gedrag in de gaten wordt gehouden en informatie hierover wordt doorgegeven aan verschillende partijen. Dit zou zeker moeten gelden voor websites en apps van overheden en andere (semi-)publieke instellingen, zoals ziekenhuizen. Deze zou je moeten kunnen gebruiken zonder dat via trackers je gedrag (vaak door externe partijen) in kaart wordt gebracht. Niet voor niets mogen Nederlandse overheidsinstellingen de toegang tot hun website of app nu al niet afhankelijk stellen van een zogenaamde cookiewall.

De focus moet bovendien niet zozeer liggen op de gebruikte techniek (zoals het plaatsen of uitlezen van cookies) maar op de vraag of je gedrag online in kaart wordt gebracht en bij wie deze informatie terechtkomt.

Uniforme regels die grondrechten respecteren
Het is van belang dat uitzonderingen op bepalingen die je privacy en communicatievrijheid beschermen, zoals het communicatiegeheim, aan strikte voorwaarden zijn gebonden. Het gaat om fundamentele rechten die binnen de EU en door internationale verdragen worden beschermd. Uitzonderingen op de nieuwe regels moeten daarom op z’n minst voldoen aan de eisen die in deze internationale instrumenten worden gestel.

Lobby tegen ePrivacyrichtlijn
Niet geheel verrassend wordt er al druk door telecomproviders en aanbieders van online communicatiediensten gelobbyd om deze richtlijn in de prullenbak te gooien. De telecomproviders en ISPs willen van hun huidige verplichtingen af aangezien hun concurrenten die online communicatiediensten aanbieden aan minder regels hoeven te voldoen. En deze laatste groep wil uiteraard voorkomen dat deze regels ook op hen van toepassing zijn.

Daarnaast is voor veel partijen het in kaart brengen van je gedrag online een belangrijk onderdeel geworden van hun businessmodel: hoe meer ze over je weten, hoe meer er aan advertenties kan worden verdiend. Zij hebben er dus alle belang bij dat het hen zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt om je online overal te kunnen volgen.

Met de wens om de ePrivacyrichtlijn te schrappen negeren deze partijen het belang dat jouw online communicatie vertrouwelijk is en blijft en dat je gedrag online niet overal in de gaten wordt gehouden. Je privacy en communicatievrijheid zijn te waardevol om volledig aan de grillen van de markt over te laten. Uniforme en heldere regels die deze rechten beschermen als je online gaat, blijven noodzakelijk.

Wil je meer weten waarom de herziening van de ePrivacyrichtlijn van groot belang is? Onze collega’s van EDRi hebben een heldere analyse gemaakt van de belangrijkste punten.

We raden je aan om dit overzicht eens door te nemen en zijn uiteraard benieuwd naar je mening!

 1. Hein.

  Amen.

 2. Floris

  Nice

 3. Ruud

  Hoe zit dat nu eigenlijk met websites ( AD, Volkskrant etc) die doodleuk cookies plaatsen terwijl je nog nergens op akkoord geklikt hebt ?!? Mag dit?

 4. balletjebal

  Hoe zit het met simkaart en imei data,surfgedrag boeit mij niet zoveel.

  • David Korteweg

   Goede vraag.
   De huidige Nederlandse regels die zien op het plaatsen of uitlezen van cookies zijn in principe ook van toepassing op het uitlezen van informatie uit je mobiele telefoon, zoals je IMEI-nummer of informatie opgeslagen op je simkaart.

   In het kort komt het erop neer dat deze informatie alleen mag worden uitgelezen via een communicatienetwerk als je hiervoor geïnformeerde toestemming hebt verleend.

   Deze toestemming is niet vereist indien de informatie wordt uitgelezen:
   a) om de communicatie zelf uit te voeren;
   b) als dit strikt noodzakelijk is om een door jou gevraagde dienst te leveren; of mogelijk ook
   c) om informatie te verkrijgen over de kwaliteit of effectiviteit van de geleverde dienst, mits dit geen of geringe gevolgen heeft voor je persoonlijke levenssfeer.

   Dit staat met zoveel woorden in artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet.

 5. Maurits

  En hoe zit dat dan met thuisarts(punt)nl, die zit ook helemaal vol met trackers en dingen… Bij klikken op nee werkt de site niet…

  De melding:

  “NHG maakt gebruik van functionele cookies, die strikt noodzakelijk zijn voor de werking van de website en analytische cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van zijn websites. Aangezien thuisarts.nl gegevens over gezondheid bevat, is het mogelijk dat wij op basis van uw klikgedrag via analytische cookies uw gezondheidsgegevens verwerken. Klik op “Ja, ik accepteer cookies” om toestemming te geven voor het plaatsen van analytische cookies bij bezoek aan de websites van NHG. Klik op “Nee, ik accepteer geen cookies” indien u niet wilt dat analytische cookies geplaatst worden.​”

 6. Ruud

  “Die cookies kun je toch standaard allemaal blokkeren in de instellingen?..”

  Je kan blokkeren wat je wilt, je komt alleen de website niet op, zelfs niet als je alleen 3rd party cookies verbiedt.
  Ik gebruik een andere kale lege browser voor dat soort sites.
  Mocht er nog behoefte aan hebben.

  Ik hou er niet van om een encyclopedie van mijn leven te laten maken.

  Niet als het waarvoor , door wie en wanneer onduidelijk is , laat staan een hellend vlak.

  • caroline

   Ruud,
   Hoe werkt dat dan, gebruiken van een kale lege browser? Ze zien dan toch nog steeds waar je op klikt, van welk IP, etc?

 7. Sjors

  Al die site die ondanks regels toch cookies plaatsen omdat je er anders niet op kunt, is een vervelende zaak. Wie houdt dat in de gaten of waar kun je dat melden? In ieder geval verwijder ik alle cookies zodra ik het internet afsluit, iedere keer weer. Dan maar zo…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.