Netneutraliteit: alles valt of staat bij handhaving

De Week

Facebook —het grootste land ter wereld— is gemaakt om te profileren (ook etnisch)

I love you, ben je poreus en big data vs kleine mensen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Dit weekend is op de Correspondent de documentaire Citizenfour te bekijken, een film die je absoluut een keer gezien moet hebben! Je kunt er ook over verder praten met Peter Koop en onze eigen Rejo Zenger.
  • Over wie of wat zou dit citaat gaan? “One of the failure modes was this really hysterical tendency for it to say, ‘I love you’ whenever it got confused
  • Door de abstracte term big data vergeten we soms dat het gewoon over mensen gaat. De originele titel is van dit stuk slaat dan ook de spijker op z’n kop: Big Data is actual small, personal and very human“.
  • Micah Lee van The Intercept vergelijkt drie versleutelde messaging apps voor je: Signal, Allo en WhatsApp. Als je nog meer tips wilt om je eigen privacy beter te beschermen kan je altijd onze Toolbox gebruiken. Trouwens, Tactical Tech heeft ook een nieuwe toolkit uitgebracht, hij heeft ‘Holistic Security‘.
  • Deze zaterdag vieren we de verjaardag van George Orwell door webcams en camera’s te versieren met feesthoedjes. Doe je ook mee? Misschien doet Mark Zuckerberg ook mee, hij plakt wel zijn webcam af.
  • “Everybody has become porous.” Marshall McLuhan FTW!
  • In het geval van een onontkoombaar ongeluk, wil je dan liever een zelfrijdende auto waarbij de inzittende omkomt of waarbij de passant op straat omkomt? Het antwoord op die vraag blijkt sterk af te hangen van of jij de eigenaar bent van die auto of niet. En de kopers van die auto’s sturen de vraag in de markt, maar dat kan weer vergaande consequenties hebben voor de rest van de samenleving. In the Guardian een interessant stuk over ethische vraagstukken rondom zelfrijdende auto’s.
  • Handig! Firefox gaat ons eindelijk van context laten switchen binnen de browser zelf, dus je hoeft niet meer cookies te delen tussen werk- en privégebruik van je browser.
 1. Tom

  Dat Citizenfour te bekijken zou zijn leek een mooi begin van dit weekend, maar helaas blij gemaakt met een dooie mus. Ironisch genoeg blijkt Citizenfour namelijk gesteld op zijn privacy: “Because of its privacy settings, this video cannot be played here.” (en ja, vanaf een NL ip-adres bezocht). Jammer.

  (of begint bij de Correspondent het weekend soms pas op zaterdag?)

 2. Rejo Zenger

  Uit de reacties onder het artikel valt wel af te leiden dat sommige privacy-gerelateerde browserplugins voorkomen dat je de video kunt bekijken. Dat hoeft niet heel gek te zijn: als de videostream niet vanaf de site van de De Correspondent zelf komt en de plugin verbiedt alle third-party elementen, dan werkt het al niet. Zonder meer details laat het zich moeilijk bepalen wat er precies aan de hand is. Overigens staan in de reacties verwijzingen naar andere websites waar je ook de hele film kunt bekijken (al dan niet met een plugin actief :P)).

 3. Tom

  Ik gebruik inderdaad meerdere privacyplugins (uiteraard, want dat is tegenwoordig noodzakelijk om tenminste nog een halve illusie van vrijheid op internet over te houden), maar had wel vrijwel alles gewhitelist (op wat standaard overbodige meuk na, zoals Typekit en Google tag manager). Blijkbaar is het een generieke filtering van één van de plugins buiten de blacklists/whitelists om, want op de genoemde uitzonderingen na, rapporteerden de plugins niks te blokkeren.

  Maar ‘reacties onder het artikel’ heb ik nog nooit gezien bij de Correspondent. Dus tenzij dat een members-only functie is, is dat dus ook al functionaliteit die met privacyplugins onzichtbaar stuk gaat.
  (En een lidmaatschap heb ik al eens overwogen, maar dat gaat me veel te veel tijd kosten…)

 4. asphalt 8

  I never thought of these verses in this way. Thanks! Paul’s statement to the Corinthians “from now on we regard no one from a worldly point of view”…echos your explanation that we should not consider people to be dogs or swine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.