• Menu

0 recente resultaten

De Week

De ethiek van ad-blockers, stylometrie en wijzen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Het begint op te vallen dat je tegenwoordig met patroonherkenningsalgoritmes vaak mensen kunt identificeren aan de hand van hun gedrag. Zo kun je herkend worden aan je typgedrag of je rijgedrag of aan je taalgebruik. In dat laatste geval heet het stylometrie. De wereldkampioen stylometrie legt op de Nettime mailinglijst uit waarom hacktivisten die anoniem willen blijven zo min mogelijk manifesto’s moeten schrijven.
  • In de VS wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van computerprogramma’s die het risico op recidive van veroordeelde criminelen berekenen. Die worden vervolgens gebruikt door rechters om de hoogte van de straf te bepalen. ProPublica heeft met Machine Bias een mooi en schokkend stuk onderzoeksjournalistiek gedaan. Ze laten zien hoe zwarte mensen structureel hogere risico-scores krijgen dan hun recidive percentage rechtvaardigt, terwijl dat bij witte mensen precies andersom is.
  • James Williams beargumenteert op het praktische ethiek blog van de Oxford universiteit dat het misschien wel een ethische plicht is om ad-blockers te gebruiken op je computer.
  • Een helder artikel in Trouw over de redenen waarom de overheid ons wil profileren en wat daar de gevolgen van zijn. “Hij vergelijkt het met de controle op te hard rijden: technisch is het mogelijk om in alle auto’s zouden een kastje te plaatsen dat automatisch een boete geeft als je te hard rijdt. “Daar hoor je niemand over”, zegt Hoepman. “We voelen meteen dat het te ver gaat. Toch is het te vergelijken met de inzet van data-analyse om fraude te voorkomen. Al die brokjes data samen zorgen ervoor dat je in de gaten wordt gehouden.”
  • Na de treurnis in Trouw iets waar we wel blij van kunnen worden: Jay Stanley van de ACLU denkt dat het huidige privacy-vertiefende online ecosysteem niet veel langer kan blijven bestaan.
  • Tot slot: speel met deze heerlijke site van interactieve design studio Moniker: Pointer Pointer. Zet je muiscursor ergens en laat ernaar wijzen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag