Wil EU politie beveiliging van computers toch verzwakken?

De Week

De Digitale Schandpaal – Wat te doen?

De ethiek van ad-blockers, stylometrie en wijzen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Het begint op te vallen dat je tegenwoordig met patroonherkenningsalgoritmes vaak mensen kunt identificeren aan de hand van hun gedrag. Zo kun je herkend worden aan je typgedrag of je rijgedrag of aan je taalgebruik. In dat laatste geval heet het stylometrie. De wereldkampioen stylometrie legt op de Nettime mailinglijst uit waarom hacktivisten die anoniem willen blijven zo min mogelijk manifesto’s moeten schrijven.
 • In de VS wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van computerprogramma’s die het risico op recidive van veroordeelde criminelen berekenen. Die worden vervolgens gebruikt door rechters om de hoogte van de straf te bepalen. ProPublica heeft met Machine Bias een mooi en schokkend stuk onderzoeksjournalistiek gedaan. Ze laten zien hoe zwarte mensen structureel hogere risico-scores krijgen dan hun recidive percentage rechtvaardigt, terwijl dat bij witte mensen precies andersom is.
 • James Williams beargumenteert op het praktische ethiek blog van de Oxford universiteit dat het misschien wel een ethische plicht is om ad-blockers te gebruiken op je computer.
 • Een helder artikel in Trouw over de redenen waarom de overheid ons wil profileren en wat daar de gevolgen van zijn. “Hij vergelijkt het met de controle op te hard rijden: technisch is het mogelijk om in alle auto’s zouden een kastje te plaatsen dat automatisch een boete geeft als je te hard rijdt. “Daar hoor je niemand over”, zegt Hoepman. “We voelen meteen dat het te ver gaat. Toch is het te vergelijken met de inzet van data-analyse om fraude te voorkomen. Al die brokjes data samen zorgen ervoor dat je in de gaten wordt gehouden.”
 • Na de treurnis in Trouw iets waar we wel blij van kunnen worden: Jay Stanley van de ACLU denkt dat het huidige privacy-vertiefende online ecosysteem niet veel langer kan blijven bestaan.
 • Tot slot: speel met deze heerlijke site van interactieve design studio Moniker: Pointer Pointer. Zet je muiscursor ergens en laat ernaar wijzen!
 1. Joeri

  Wat een goede stukken worden er de laatste tijd geschreven over technologie en de impact op de maatschappij. Bedankt voor de selectie iedere week!

 2. Peter

  Misschien een wat late reactie, maar bedankt voor het delen. Ik heb het artikel James Williams nu twee keer gelezen en vind het artikel steeds beter worden!

  Iedereen weet het wel, maar handelt er kennelijk toch anders: je kan je tijd maar één keer besteden, waarom zou je dan je tijd verspillen aan advertentienetwerken die lak hebben aan jouw persoonlijke levensdoelen en die van je familie, vrienden, etc.

  Zeer verfrissende invalshoek om deze problematiek vanuit de ethische kant te beschouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.